Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Familjen Trump personifierar numera det republikanska partiet vilket uppskattas av kärnväljarna: ”De är våra kungligheter”

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 09:47.
Familjen Trump under republikanernas partikonvent 2020.
Bildtext Familjen Trump var huvudrollsinnehavare under det republikanska partikonventet i augusti.
Bild: AOP

Det må vara det republikanska partiet, men nu mer än någonsin är det en Trump-show. Då endast fyra dagar återstår till valdagen har hela familjen gått man ur huse för att föra kampanj för den sittande presidenten.

Stämningen är tät i konferensutrymmet i Ahern hotel i centrala Las Vegas. Några hundra republikanska väljare lyssnar plikttroget på vad den förre UFC-fightern Tito Ortiz har att säga, men den förre världsmästaren är statist den här kvällen.

Precis alla väntar på dragplåstret – Donald Trumps näst äldsta son, Eric.

Då han slutligen dyker upp vet han exakt vad publiken vill höra.

– Vi kommer att vinna valet! Inget snack om saken. Vi kommer att rädda vårt land, för ärligt talat det behöver räddas. Den radikala vänstern är galen. De där människorna är galna, säger Eric Trump och belönas med stående ovationer.

Eric Trump vinkar till publiken.
Bildtext Eric Trump tog sin publik med storm i Las Vegas. (arkivbild)
Bild: AOP

Hela familjen drar sitt strå till stacken

Eric Trump pikar Joe Biden konsekvent under sitt tal. Han påstår bland annat att den förre vicepresidenten har en låg arbetsmoral och lyfter fram de otaliga kampanjevenemang som familjen Trump har på agendan.

– Jag ville skriva på Twitter vilka delstater vi besöker innan valdagen men det skulle ha blivit för många tecken. Så jag fick nöja mig med vad vi gör den här veckan, säger han.

Det är inte bara Donald Trumps fru Melania och barnen Donald Jr., Ivanka, Eric och Tiffany som är involverade i kampanjarbetet. Också Donald Jr:s flickvän, Kimberly Guilfoyle, och Eric Trumps fru, Lara, drar sitt strå till stacken i slutspurten.

Så gott som samtliga var också talare under det republikanska partikonventet i augusti. Dessutom har Ivanka och hennes make, Jared Kushner, fungerat som rådgivare till presidenten.

– De är våra kungligheter. Det är inte så att republikanerna gör allt rätt och demokraterna allt fel. Nej, det finns korruption i båda partierna. Men Trump-familjen beter sig så som hela partiet borde fungera, säger Jessica Johns som kommit för att lyssna på Eric Trump i Las Vegas.

– De har uppfostrats väl och de vet vad som krävs för att driva företag och vad en dollar är värd, fortsätter hon med tindrande ögon.

Jessica Johns intervjuad av Yle Nyheter.
Bildtext Jessica Johns röstade på Barack Obama men stöder nu Donald Trump.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Republikanerna stöder helhjärtat Donald Trump

Familjen Trumps grepp om det republikanska partiet är så starkt att partiledningen valde att inte producera en reviderad partiplattform i år. I stället nöjde man sig att enhälligt godkänna en resolution som fastställde att ”partiet kommer entusiastiskt att stöda presidentens fosterländska agenda”.

Stödet för Trumps politik är oerhört stort bland de republikanska väljarna. Hela 95 procent av republikanerna ger presidenten sitt stöd i den senaste opinionsundersökningen.

Somliga uppskattar Trumps domarutnämningar, andra jublar över de skattelättnader han genomdrivit och många gillar hans attacker mot media.

Eric Trump följde givetvis slaviskt sin pappas manus under evenemanget i Las Vegas.

– Är det någon här som gillar Kamala Harris? (Publiken buar, reds. anm.) Det var det jag gissade. Hon är en socialist. Det demokratiska partiet är inte längre vad det var under John F. Kennedys och Bill Clintons tid.

"Trump har visat oss vägen"

Det finns en god orsak att familjen Trump har mobiliserat hela familjen under kampanjens slutspurt. Goda råd börjar vara dyra eftersom Joe Biden har en formidabel ledning i många vågmästardelstater.

Men alla som minns sluttampen av presidentvalet 2016 vet att det inte lönar sig att skriva Donald Trumps politiska minnesruna i förtid.

Och även om Joe Biden skulle vinna valet betyder det inte nödvändigtvis att det republikanska partiet skulle revidera sin kurs. Republikanska höjdare på plats under Eric Trumps tillställning i Las Vegas försäkrar att den politik som Donald Trump står för inte kommer att försvinna.

– Det finns bara en Donald J. Trump, det är helt klart. Han har reformerat det politiska träsket och gett makten tillbaka till folket. Lobbyister och karriärpolitiker har fått ge sig. Trumps rörelse bäddar för de som någon dag tar över partiets roder, poängterar Michael J. McDonald som är ordförande för republikanerna i Nevada.

Michael J. McDonald, ordförande för republikanerna i Nevada
Bildtext Michael J. McDonald är ordförande för det republikanska partiet i Nevada.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Jim Marchant som kandiderar i kongressvalet sällar sig till hyllningskören.

– Donald Trump har visat oss vägen. Hans fosterländska politik är fantastisk. Partiet har bra människor som kan fylla hans skor. Även om det är nästan omöjligt. Men jag är säker på att vi fixar det, säger Marchant.

Jim Marchant kandiderar i USA:s kongressval 2020.
Bildtext Jim Marchant kandiderar i kongressvalet för republikanerna i år.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Vad händer om Trump förlorar valet?

Sittande presidenter som Jimmy Carter och George Bush som förlorade presidentval i USA såg sitt politiska inflytande krympa snabbt efter att de lämnat Vita Huset. Donald Trump – om han blir besegrad – kommer knappast att acceptera ett snarlikt scenario.

– Trump kommer sannolikt att hävda att valet i så fall var riggat. Därefter tar han eventuellt en stor roll som politisk kommentator på tv och åtminstone på Twitter. Det kan leda till ett delikat läge för det republikanska partiet, säger Ramersh Ponnuru från den neokonservativa tankesmedjan American Enterprise Institute till NPR.

Dessutom är det är inte alls otänkbart att familjen Trump satt sin sista potatis i amerikanska presidentval den 4 november 2020.

Donald Jr och Ivanka Trump är två av de republikanska väljarnas favoriter i fråga om potentiella presidentkandidater 2024. Endast vicepresident Mike Pence är populärare än Donald Jr.


Lyssna på USA och Trump - mot valert 2020
Det senaste avsnittet handlar om polariseringen, Trumps roll och hur långt tudelningen kan gå

Så här blev USA ett delat land

23:50

Diskussion om artikeln