Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Zeeland i folkomröstningar: Ja till dödshjälp - troligt nej till cannabis

Från 2020
Människor vandrade till en vallokal i Auckland den 17 oktober.
Bildtext Människor vandrade till en vallokal i Auckland den 17 oktober.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nyzeeländarna har sagt ja till eutanasi i en bindande folkomröstning. Det visar preliminär rösträkning, vars resultat publicerades på fredag. Däremot verkar det bli ett nej till legalisering av cannabis, men där finns det ännu en möjlighet för ja-sidan att vinna.

De båda folkomröstningarna hölls i samband med parlamentsvalet i Nya Zeeland den 17 oktober. Det slutliga resultatet av dem presenteras den 6 november. Resultatet av eutanasi-omröstningen är bindande, medan ett ja till cannabis inte skulle vara det, utan där skulle en legalisering ändå förutsätta en hel del lagstiftningsarbete.

När ungefär 83 procent av rösterna var räknade, stod det klart att ja-sidan vunnit i frågan om dödshjälp. Då hade 65 procent röstat för eutanasi och 34 procent mot.

Däremot var opinionen betydligt jämnare vad gäller legalisering av cannabis. Där hade nej-sidan 53 procent av rösterna, medan 46 procent hade sagt ja till cannabis i rekreationssyfte.

"Specialröster", främst utlandsröster, är fortfarande oräknade och eftersom nyzeeländare utomlands tenderar att vara aningen liberalare, enligt nyhetsbyrån AP, så finns det ännu en liten chans för ja-sidan att vinna i cannabisfrågan.

Premiärminister Ardern röstade ja i båda frågorna

Förespråkarna för legalisering av cannabis var frustrerade över att Nya Zeelands populära premiärminister Jacinda Ardern inte ville avslöja hur hon själv tänkte rösta i folkomröstningarna före valdagen.

När de preliminära resultaten publicerades på fredagen berättade hon att hon röstat ja till både eutanasi och cannabis.

Premiärminister Ardern och hennes stabschef Raj Nahna fotograferades i det nyzeeländska parlamentet i Wellington den 20 oktober, efter att Ardern vunnit en jordkredsseger i valet.
Bildtext Premiärminister Ardern och hennes stabschef Raj Nahna fotograferades i det nyzeeländska parlamentet i Wellington den 20 oktober, efter att Ardern vunnit en jordskredsseger i valet.
Bild: EPA-EFE/BEN MCKAY

Från och med november 2021 får nu nyzeeländare rätt till eutanasi och det inbegriper alltså assisterat självmord. Rätten gäller vuxna som lider av dödliga sjukdomar och som troligen ändå skulle dö inom sex månader och som har "outhärdliga" plågor.

Andra länder som tillåter någon form av aktiv dödshjälp är åtminstone Nederländerna, Luxemburg, Kanada, Belgien och Colombia.

Vad gäller det nyzeeländska förslaget om cannabis, så skulle det legalisera inköp av upp till 14 gram marijuana om dagen och odling av två marijuanaplantor per person.

Andra länder som avkriminaliserat användning av cannabis i rekreationssyfte är bland andra Kanada, Sydafrika, Uruguay och en rad amerikanska delstater.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln