Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miljötillstånden för saneringen av Infjärden låter vänta på sig

Från 2020
Infjärden
Bildtext Infjärden är en av Finlands mest förorenade sjöar.
Bild: Yle/Amanda Bieber

Miljötillstånden för Kemiras sanering av Infjärden i Vasa dröjer. Ärendet är besvärligt såväl ur miljösynvinkel som tekniskt och juridiskt enligt direktören för miljötillstånd på Regionförvaltningsverket.

Det lär ännu dröja en bra stund innan Kemiras miljötillstånd för saneringen av Infjärden i Vasa är klart och godkänt. Det är fråga om två skilda miljötillstånd: dels saneringen av Infjärden och dels saneringen av markområdet.

Och det är svårt att säga något om tidtabellen. Det konstaterar Tarja Savea-Nukala, som är direktör för miljötillstånden på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland.

– Ärendet är väldigt invecklat och det är mycket känslor inblandade. Andra myndigheter har också saken på sitt bord, säger Savea-Nukala.

Savea-Nukala säger att hon inte på länge stött på ett lika svårt ärende. Det är svårt såväl ur miljösynvinkel som tekniskt och juridiskt.

– Det kräver tålamod och att man håller huvudet kallt, säger Savea-Nukala.

Av den anledningen är det svårt att säga något om tidtabellen.

– Jag skulle hellre säga som så att vi jobbar fokuserat.

Hon säger att folk spekulerar mycket om saken, vilket är helt förståeligt.

– Det är säkert jobbigt för många, eftersom området ligger så pass centralt och det är hela tiden framför ögonen. Men nog blir det en lösning.

Läget är invecklat men Savea-Nukala ger Kemira ett erkännande för samarbetet.

– Dialogen med dem fungerar mycket bra. Vi får den information vi behöver. Därför är jag hoppfull om att vi nog når en lösning.

Diskussion om artikeln