Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bollförbundet bestämde när klubbarna inte var överens – det blir spel i november för att avgöra tätstriden i division 1

Från 2020
Ville Sevón (EIF) med bollen skuggad av Joni Remesaho (Jaro)
Bildtext EIF:s säsong avslutas på lördag hemma mot tabellettan AC Oulu. För Jaros del väntar först MuSa borta och sedan KTP hemma.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Klubbarna kom inte överens. Då bestämde Bollförbundets styrelse hur division 1-säsongen ska avslutas. Det blir spel i november – och ett avgörande på planen.

Den sista delen av division 1-säsongen i fotboll har präglats av flyttade matcher och osäkerhet på grund av coronaviruset.

Förra veckan dök nya frågetecken upp efter coronaexponering i matchen mellan MP och FC KTP. Nu har Bollförbundet tagit hand om ärendet och bestämt hur de sista matcherna ska spelas.

Den ursprungliga sista omgången spelas som planerat med sex matcher på lördag (31 oktober).

Sedan placeras de tre restmatcherna in under nästa vecka – tre matcher som styr hela utgången i tätstriden. Upplösningen blir som följer:

  • 4 november: VPS–FC KTP (18.30)
  • 8 november: AC Oulu–MP (16.00)
  • 8 november: Jaro–FC KTP (16.00)

Om allt går som det ska blir det ett avgörande på planen. Om nya coronafall leder till att matcher ska flyttas igen avslutas säsongen utan att alla matcher spelas, meddelar Bollförbundet.

Tätt i toppen

I onsdags försökte klubbarna i division 1 att komma överens om spelschemat. Många lag har inget att spela för längre och en del var beredda att avsluta säsongen omgående.

Jaros vd Fredrik Haga konstaterade till Yle Sporten att det var uppdelat i två läger.

– De som kanske har störst intresse av att spela klart säsongen är väl Jaro och AC Kajaani. Man vill ju spela serien till slut, sa Haga.

I tätstriden har AC Oulu 44 poäng, KTP och Jaro 41 poäng. AC Oulu och Jaro har två matcher kvar att spela, KTP har tre stycken.

På lördag är matcherna för tätlagen EIF–AC Oulu, KTP–AC Kajaani och MuSa–Jaro.

Ettan i division 1 tar klivet upp till fotbollsligan nästa år. Tvåan får kvala mot laget som slutar elva i ligan. Just nu är det TPS.

I går bestämde fotbollsligan att deras säsong avslutas efter grundserien. Slutdatum för ligans säsong är just nu den 4 november.

Diskussion om artikeln