Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmanns resultat förbättrades under sommaren - men den andra coronavågen skapar osäkerhet

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 10:55.
Kuvassa on Helsingin keskustan Stockmann elokuussa 2020.
Bildtext Stockmann fick fler kunder då coronarestriktionerna lindrades till sommaren.
Bild: Silja Viitala / Yle

Stockmann-koncernens resultat förbättrades under perioden juli-september. Rörelseresultatet exklusive engångsposter steg till 13,9 miljoner euro, jämfört med 5,4 miljoner euro under samma period i fjol.

Däremot sjönk omsättningen till 207,6 miljoner euro, jämfört med 225,3 miljoner året innan.

Omsättningen för hela 2020 väntas också sjunka jämfört med fjolåret och rörelseresultatet stannar på minus, skriver Stockmann i ett börsmeddelande. Den främsta orsaken är coronaepidemin med tillhörande restriktioner.

Då restriktionerna lindrades till sommaren, började Stockmanns försäljning genast återhämta sig och det syns tydligt i resultatsiffrorna.

Då coronaläget igen började försämras mot slutet av september, märktes det också snabbt i form av ett nytt kundbortfall. Utsikterna för slutet av året är osäkra, enligt börsmeddelandet.

Lindex ger värdefull draghjälp än en gång

Trots det osäkra läget har Lindex-kedjan lyckats hålla igång sin egen försäljning, särskilt på nätet.

Omkring tre fjärdedelar av hela Stockmann-koncernens omsättning kom via Lindex under juli-september.

Susanne Ehnbåge / toimitusjohtaja / Lindex / Stockmann 30.04.2019
Bildtext Lindex vd Susanne Ehnbåge.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Stockmanns ledning har tidigare haft planer på att sälja Lindex, men de planerna är nu lagda på is. Stockmanns traditionella varuhusverksamhet är fortfarande förlustbringande.

Företagssaneringen klarnar i december

Stockmanns delårsrapport är den här gången kortare än vanligt och innehåller bara de viktigaste nyckeltalen om bolagets resultatutveckling, plus en lägesöversikt skriven av vd:n Jari Latvanen.

- Resultatet för tredje kvartalet visar att Stockmannkoncernens nya strategi fungerar bra även i exceptionella förhållanden, uppger Latvanen.

En kosymklädd man intervjuas för TV i Stockmanns varuhus.
Bildtext Stockmanns vd Jari Latvanen.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Eftersom Stockmann ansökte om företagssanering i våras är bolagets sits verkligen exceptionell. Ett förslag till saneringsplan ska presenteras senast den 11 december.

Saneringsplanen görs upp av Jyrki Tähtinen vid advokatbyrån Borenius. Tähtinens bedömning i augusti var att Stockmann har förutsättningar att fortsätta sin affärsverksamhet och att det är möjligt att göra upp en genomförbar saneringsplan.

Diskussion om artikeln