Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu bekräftar Alfa Romeo – Kimi Räikkönens F1-karriär fortsätter: "Det här är som en andra familj för mig"

Från 2020
Uppdaterad 30.10.2020 14:19.
Kimi Räikkönen petar i öronen.
Bildtext Kimi Räikkönen.
Bild: HOCH ZWEI/Pool/DPPI/ All Over Press

Formel 1-världen får njuta av Kimi Räikkönen i åtminstone en säsong till. Veteranen fortsätter att köra för Alfa Romeo. "Jag skulle inte sitta här om jag inte tror på stallets projekt", säger 41-åringen.

Ryktena har pågått länge. Frågorna till Kimi Räikkönen har haglat efter så gott som varje lopp i ett par månader.

Fortsätter du?

Nu är svaret ett dundrande ja.

På fredagen bekräftade Alfa Romeo att Kimi Räikkönen fortsätter att köra i formel 1 nästa säsong. Även Antonio Giovinazzi kör för stallet nästa år.

– Alfa Romeo är som en andra familj för mig. Många av de personer som var här när jag startade min formel 1-karriär 2001 är fortfarande kvar, säger Räikkönen i ett pressmeddelande.

"Ger extra motivation"

2021 blir tredje säsongen i rad som Räikkönen och Giovinazzi utgör Alfa Romeos förarduo. Räikkönens nya kontrakt gäller nästa säsong.

– Den unika atmosfären i stallet ger mig extra motivation för att fortsätta och köra min 19:e säsong i formel 1. Jag skulle inte sitta här om jag inte tror på stallets projekt och det vi kan uppnå tillsammans, säger Räikkönen.

Räikkönen flyttade från Ferrari till Alfa Romeo efter säsongen 2018. Under sitt första år i nya stallet inledde Räikkönen mycket bra och tog poäng i sina fyra första tävlingar.

Totalt tog Räikkönen poäng i nio av loppen 2019 – en notering som ansågs vara riktigt bra med tanke på att bilen inte var speciellt snabb. Den här säsongen har det gått tyngre och det har bara blivit poäng i en tävling.

– Stallet värderar hårt jobb före fina ord och det passar min stil utmärkt. Jag ser fram emot nästa år och förhoppningsvis kan vi ta steg framåt mot toppen av mittfältet i serien, säger finländaren.

Skrev historia nyligen

Så sent som förra helgen gjorde Räikkönen en minnesvärd insats i Portugal – och kanske framför allt en start som har vevats i många repriser sedan dess.

Efter loppet konstaterade också Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens att det var en njutning att se Räikkönen i Portugal.

– Det är den här körningen som gör att han har så otroligt många fans över hela världen. Det var säsongens bästa insats av honom.

Räikkönen fyllde 41 år i oktober och är formel 1-världens mest rutinerade förare. Tidigare under säsongen blev han den förare genom tiderna som har startat i flest F1-lopp.

Stallchefen är nöjd

Samtidigt som spekulationerna runt Räikkönens framtid har pågått, har det inte varit någon tvekan om att Alfa Romeo har siktat på att förlänga med finländaren.

Efter fredagens definitiva besked, som kommer inför helgens tävling på Imola, säger också stallchefen Frédéric Vasseur att de färska förarkontrakten gör honom riktigt nöjd.

Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi sitter på en scen.
Bildtext Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi kör åtminstone en säsong till i samma stall.
Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press

I utvecklingen av bilen kommer Räikkönen – F1-världsmästare 2007 – att fortsätta spela en avgörande roll.

– Man behöver inte introducera Kimi. Hans talang har varit solklar sedan 2001 och jag ser fortfarande hans passion och motivation varje gång jag ser honom. Man kan alltid lita på att han får ut hundra procent av bilen och han är sann ledare för personerna som jobbar runt honom, säger Vasseur.

Bortsett en paus på två år har Räikkönen kört i F1 sedan debuten i Sauber 2001. Under karriären har han också representerat McLaren, Ferrari och Lotus före flytten till Alfa Romeo.

Räikkönen har tagit 21 GP-segrar – bäst av alla finländare i formel 1. Totalt har han stått på pallen över hundra gånger.

I och med att Alfa Romeo har sin föraruppställning för nästa år klar, är det bara Haas som fortfarande har båda platserna lediga inför 2021.

Diskussion om artikeln