Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Flera skolor i Åbo övergår till distansundervisning på grund av försämrat coronaläge - staden hoppas få bukt med ökad smittspridning

Från 2020
En röd tegelbyggnad.
Bildtext Elever i bland annat Turun Normaalikoulu övergår till distansundervisning i två veckors tid.
Bild: Marie Söderman/Yle

Coronaläget har försämrats i snabb takt i vissa områden i Åbo. En del skolor i Åbo övergår nu till distansundervisning i två veckors tid på grund av det försämrade coronaläget.

Distansundervisningen gäller skolor i östra Åbo, alltså två enheter för Nummenpakan koulu i Nummisbacken och skolorna Varissuon koulu och Turun Normaalikoulu i Kråkkärret. Även gymnasiet vid Turun Normaalikoulu kommer att gå över till distansundervisning.

Distansundervisningen gäller elever i årskurs 4 och uppåt. De yngre eleverna i årskurs 1-3 samt elever med specialbehov fortsätter med närundervisningen. Distansundervisningen ordnas under tidsperioden 2.11 - 15.11.

Stadsstyrelsen fattade beslut om distansundervisningen under ett extrainsatt möte på fredagen.

Enligt stadsdirektör Minna Arve har flera coronafall uppdagats i Åboskolor under den här veckan. Flera klasser har försatts i karantän och många personer har exponerats för viruset på en kort tid. Coronaviruset har spridit sig främst inom familjer och i samband med privata tillställningar, och på det sättet har viruset spridit sig till flera skolklasser.

Totalt har 40 nya coronafall uppdagats i Åbo under de senaste dagarna och nu försöker staden hitta sätt att minska på smittspridningen.

Distansundervisningen gäller 750 elever i Nummenpakan koulu och 82 elever i Varissuon koulu. Turun Normaalikoulu informerar om läget skilt, eftersom skolan är en statlig övningsskola för de som studerar till lärare vid Åbo universitet.

Ungdomsgårdarna på de här områdena håller öppet som normalt, eftersom personalen kan se till att ungdomarna håller avstånd och sköter om handhygienen.

Vid behov jobbar också andra skolor på distans

Arkea kommer att dela ut skolmat åt eleverna, på samma vis som man gjorde i våras då undervisningen ordnades på distans.

Åbo stad följer också noggrant med läget i Åbo yrkesinstitut, där flera coronafall har uppdagats. Vid behov kommer också andra Åboskolor att övergå till distansundervisning i snabb takt.

Åbo stad påminner fortsättningsvis om vikten att ta ett coronatest också vid lindriga symtom. Staden har ökat på kapaciteten vid teststationen i Kråkkärret, som man kan besöka utan tidsbeställning.

Åbo stad och Finlands Röda Kors kommer också fortsätta med att dela ut information om coronaviruset i östra Åbo, såsom Kråkkärret.

Diskussion om artikeln