Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargasläraren Daniela Strandberg nominerad till Årets vardagshjälte

Från 2020
Ela Strandberg står ute, närbild.
Bildtext Daniela "Ela" Strandberg har nominerats till en av Folktingets
Bild: Marie Söderman/Yle

Pargasbon Daniela "Ela" Strandberg har nominerats till Folktingets pris Årets vardagshjälte för sin engagerade distansundervisning under coronavåren.

I nomineringen hyllas Strandberg för att hon under coronavåren skapade en webbsida för sin klass med allt från skoluppgifter till videoklipp som inspirerade både elever och lärare.

- Jag ville använda mig av webben för att helt enkelt kunna skapa kreativare lösningar. På webbplatsen lägger jag upp dagens skoluppgifter, videoklipp, bilder, förslag till pausgymnastik, ljudfiler där jag högläser, med mera. Sidan är öppen för vem som helst så alla kan följa med vad vi gör, berättade Strandberg då Yle Åboland intervjuade henne under coronavåren.

Redan i april hade webbplatsen besökts över 5 000 gånger, även av intresserade i Sverige. Då skolterminen tog slut hade den besökts över 60 000 gånger.

Hon underlättade den tunga vardagen för många, också andra lärare och elever samt föräldrar till barn i andra skolor inspirerades av hennes hemsida under en tuff period.

― Juryn om nomineringen av Strandberg

Strandberg har nu slutat med lärarjobbet, men hon fortsätter att utveckla nytt kostnadsfritt stödmaterial för elever och föräldrar att använda i inlärningen hemma.

Ela Strandberg knäpper på sin telefon på bordet.
Bildtext Daniela Strandberg ville skapa kreativare lösningar på webben under coronatiden.
Bild: Marie Söderman/Yle

Vardagshjälte för coronaåret utses på svenska dagen

Vinnaren utses under svenska dagen-festen den 6 november, som direktsänds på Yle Fem och Yle Arenan.

– Folktinget har i samband med svenska dagen-festen alltid delat ut priser, och i år vill vi särskilt uppmärksamma den speciella situation som vi befinner oss i och utse årets vardagshjälte för coronaåret 2020. Bland många fina förslag har juryn nu valt ut fem kandidater. Det blir spännande att se vem det blir, säger Stina Heikkilä på Folktinget.

De andra finalisterna är Gun-Britt Lyngander, som driver lanthandeln i Geta på Åland, Tomi Puikkonen, krögare från Vanda, Susanna Isaksson, lärare i småbarnspedagogik i Helsingfors, och Sara Alavesa, svenskspråkig inspiratör på en boendeenhet i Esbo.

Juryn som har valt ut de fem finalisterna består av justitieminister Anna-Maja Henriksson, Åbo Akademis studentkårs ordförande Matias Martelin och kocken Michael Björklund.

Diskussion om artikeln