Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arizona gör u-sväng efter kontroversiella draftvalet – släpper rättigheterna till talangen som hade dömts för mobbning

Från 2020
Arizona Coyotes under träning.
Bildtext Arizona Coyotes släpper rättigheterna till sitt förstaval efter kritikstormen.
Bild: All Over Press

För några veckor sedan valdes Mitchell Miller som Arizona Coyotes förstaval i NHL-draften. Nu ångrar sig klubben – och anledningen är att Miller mobbade en svart klasskamrat för några år sedan.

I årets NHL-draft fick Arizona Coyotes välja spelare först i den fjärde rundan. Klubbens förstaval föll på Mitchell Miller och den amerikanska backen gick som 111:e spelare i draften.

Några veckor efter valet har allt vänts upp och ner.

Arizona meddelar att de avsäger sig rättigheterna till Miller. Anledningen är händelser i det förflutna.

För några år sedan dömdes Miller i en ungdomsdomstol i Ohio. Han och en kompis ska ha mobbat en svart klasskamrat med funktionsnedsättning, skriver bland annat nyhetsbyrån AP.

Fick rejält med kritik

Nordamerikanska medier har grävt fram uppgifter om Miller och Arizona Coyotes var också medvetet om hans förflutna innan de valde honom i draften.

Efter en kritikstorm väljer klubben att släppa rättigheterna till backen. Arizona menar att de har nåtts av ny information runt artonåringen.

Klubben fick rejält med kritik efter sitt draftval. Bland annat kom den från mobbningsoffret Isaiah Meyer-Crothers och hans familj.

– Vi har inte överseende med ett sådant här beteende, men såg det här som en möjlighet att arbete med Mitchell för att få honom att ta ansvar för det han har ställt till med, säger Arizonas vd Xavier Gutierrez.

– Vi har lärt oss mer om fallet och framför allt vilken inverkan det har haft på Isaiah och resten av familjen, säger Gutierrez.

Efter beskedet skickade Arizonas nya general manager Bill Armstrong en ursäkt till familjen.

Enligt nordamerikanska medier ska Mitchell har skickat ett brev till alla NHL-klubbar inför draften och bett om ursäkt för sitt beteende.

Det här är inte första gången som det blåser runt Arizona i år. I somras valde klubbens general manager John Chayka att lämna precis före slutspelsstarten.