Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En tredje person har gripits i Nice misstänkt för inblandning i terrorattacken

Från 2020
Uppdaterad 31.10.2020 15:16.
Tre har gripits för terrorattacken i Nice - Spela upp på Arenan

Polisen i Frankrike meddelar att man gripit ytterligare en person som misstänks vara inblandad i torsdagens terrorattack i en kyrka i Nice. Den 33-årige mannen greps i går hemma hos en av de andra misstänkta, uppger nyhetskanalen BFM.

Samtidigt har Frankrikes inrikesminister Gerald Damarnin varnat för att risken för nya terrorattacker är hög.

‒ Vi befinner oss i krig med en fiende både i utlandet och hemlandet. Vi måste förstå att det kommer fler händelser som de här fruktansvärda attackerna, sa han med hänvisning till torsdagens terrordåd i Nice.

Frankrike höjde på torsdagen sin terrorberedskap till högsta nivå och antalet patrullerande poliser och soldater har höjts kraftigt.

Frankrike har skakats av en rad knivattacker med terrormotiv under de senaste veckorna. Förövarna har varit unga män, som invandrat till Frankrike från muslimska länder.

Gärningsmannen i Nice skottskadades svårt då polisen öppnade eld för att stoppa honom. Före det hann han mörda tre människor.

Förövaren vårdas på sjukhus och uppges vara i kritiskt tillstånd.

Under attacken ropade upprepade gånger ”allahu akbar” (gud är störst). Då mannen greps bar han på sig en Koran, två telefoner och en 30 centimeter lång kniv, uppger den franska åklagaren Jean-François Ricard.

Nyanländ i Europa

Ricard uppger att gärningsmannen är i 20-årsåldern.

Enligt Ricard är mannen från Tunisien och har endast befunnit sig i Europa i några veckor. Han anlände till den italienska ön Lampedusa den 20 september.

Enligt italienska myndigheterna anlände han av allt att döma i en liten båt, liksom merparten av alla migranter som tar sig till ön.

Lampedusa är en av de största mottagningsplatserna för båtmigranter på väg till Europa. Den 9 oktober reste mannen vidare till den italienska hamnstaden Bari.

Totalt har tre personer gripits

Det är oklart när han kom till Frankrike. Enligt åklagaren anlände han med tåg till Nice på torsdagsmorgonen.

Mannens familj i Tunisien uppger att de inte kände till hans planer att resa till Europa. Han ska endast ha ringt dem när han var framme i Frankrike.

Hans bror uppger att gärningsmannen sagt att han brukade sova utanför kyrkan och att han skickat ett foto på basilikan där attacken inträffade.

På torsdagskvällen grep den franska polisen en 47-årig man som misstänks ha varit i kontakt med förövaren. På fredagen greps ytterligare en person.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC
Artikeln uppdaterades 31.10 klockan 11 med att en tredje person gripits för dådet.