Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Programansvaret för Ekenäs sommarkonserter i ny regi - Fiskarsbon Jan Söderblom blir ny konstnärlig ledare för Finländska Kammarorkestern

Från 2020
En man i svart läderjacka med grått skägg står i naturen med bland annat röda rönnbär i bakgrunden. Han står snett så att han vänder huvudet mot kameran med ett litet leende på läpparna.
Bildtext Jan Söderblom, som bor i Fiskars med sin familj, säger att tystnaden och naturen är hans inspirationskällor.
Bild: Kaapo Kamu

Fiskarsbon, kapellmästaren och violinisten Jan Söderblom har utsetts till konstnärlig ledare för Finländska Kammarorkestern (FKO) från och med den 1 januari.

Söderblom tar på samma gång också över ansvaret för programmet vid Ekenäs sommarkonserter, som ordnas i augusti.

Kammarorkestern har sedan år 2000 haft en central roll när det gäller det musikaliska innehållet i evenemanget.

Söderblom ska planera och utveckla kammarorkesterns konstnärliga linje och vid vissa konserter har han också rollen som konsertmästare.

Saraste ville ha Söderblom

Kapellmästare Jukka-Pekka Saraste har lotsat orkestern ända sedan starten år 1990 och fortsätter som orkesterns konstnärliga rådgivare. Det var Saraste som föreslog valet av Jan Söderblom.

- Jan Söderblom är som konsertmästare och kapellmästare med sin tid och en föredömlig musiker, säger Saraste i ett pressmeddelande.

Jukka-Pekka Saraste.
Bildtext Jukka-Pekka Saraste har också i flera år haft en central roll för programmet vid Ekenäs sommarkonserter.
Bild: YLE/Malin Valtonen

Jan Söderblom känner väl till Finländska Kammarorkestern sedan tidigare.

Söderblom säger i pressmeddelandet att han tar emot sin nya uppgift med iver. Han säger att det under de senaste åren har skett en hel del avgörande förändringar inom verksamhetsfältet för de finländska orkestrarna.

- Det gör också Finländska Kammarorkestern gott att "ömsa sitt skinn" och se över kärnan i sin verksamhet. För en konstnärlig ledare är det mycket inspirerande, säger han.

I somras verkade Söderblom som en av mentorerna för en slags mästarklass som ordnades i Fiskars och Lojo. Mentorprogrammet var riktat till unga dirigenter och kulminerade i en jubileumskonsert.

Vem är Jan Söderblom?

På Jan Söderbloms webbplats berättar han själv omfattande om sin musikaliska bakgrund och om sina inspirationskällor.

Söderblom är född år 1970 i en musikerfamilj och uppträdde redan som liten på konserter där han spelade violin.

Han verkade som violinist framförallt i Nya Helsingforskvartetten (1982-2001). Han har haft framgångar i tävlingar och har fått uppträda med de flesta finländska orkestrar och också flera utländska orkestrar.

Åren 1997-2001 studerade han på Sibelius-Akademins dirigentklass och började efter det intensivt samarbeta med finländska och utländska topporkestrar.

Listan på orkestrar Söderblom har dirigerat är lång.

Den innefattar alltså både internationella och nationella orkestrar som till exempel Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, kammarorkestern Avanti, Spaniens radios och televisions orkester, Nordwestdeutsche Philharmonie, Danmarks radios underhållningsorkester och Norges radios symfoniorkester.

Fiskarsbon Jan Söderblom nämner naturen och tystnaden som sina inspirationskällor.