Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Filmteamet har inte fått dyka till vraket på ett år - tv-dokumentären om M/S Irma beräknas blir klar till sommaren

Från 2020
Mikael Martikainen
Bildtext Mikael Martikainen har arbetat med mysteriet kring M/S Irma i flera år.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Fartyget M/S Irma förliste för 52 år sedan norr om Åland och hittades för ett år sedan. Fartyget var på väg från Klaipeda i Litauen till Raumo, men anlöpte aldrig hamnen.

Natten till den 26.10 1968 försvinner fartyget M/S Irma och hennes öde förblir ett mysterium i över 50 år.

Tills ett dykarteam med dokumentärfilmaren och regissören Mikael Martikainen i spetsen hittar henne.

- Det fanns en massa spekulationer i och med att man inte visste vad som hade hänt och var fartyget låg så gav det rum för en massa rykten och spekulationer. Det var vilt och lite som med Estonia i vår tid, ingen vet riktigt.

dokumentärteam i båt på havet. Överst vrakletare Kari Saramo, Tomas Gustafsson, Mikael Martikainen. I mitten dykare Patrik Grönqvist och redarfamiljens representant Tomas Grönqvist. Nederst vrakletare Marko Saramo
Bildtext Skanningsteamet som hittade Irma: Överst vrakletare Kari Saramo, Tomas Gustafsson, Mikael Martikainen. I mitten dykare Patrik Grönqvist och redarfamiljens representant Tomas Grönqvist. Nederst vrakletare Marko Saramo.
Bild: Mageia Oy/Mikael Martikainen

Nu arbetar Mikael Martikainen på en tv-dokumentär om M/S Irma som beräknas bli klar till sommaren 2021.

- Vi har skrivit ganska långt på manuskriptet och klippt en stor del av materialet. Nu börjar vi hitta de sista bitarna och ska ännu filma något som inte filmats och så försöker vi få en story av det, säger Martikainen.

Arbetet är i sitt slutskede, men det gäller att skapa en intressant helhet av allt förarbete och all forskning som teamet gjorde under ungefär ett års tid.

- Det ar mera arbete på datorn som man på något sätt måste göra intressant för dokumentären och kunna återge såsom det har varit.

Dokumentärteamet har inte fått dyka på ett år, men till sommaren ska dokumentären om m/s Irma vara klar, lovar regissören

8:50

Teamet har inte fått dyka kring vraket på ett år eftersom M/S Irma blev föremål för en polisutredning. Det har inneburit att det bara är polisen på Åland som får ta sig ner till henne.

Martikainen räknar inte heller med att kunna göra dykningar förrän dokumentären ska vara klar. Vädret tillåter inte det.

- Det har nog skadat arbetet på det sättet att vi hade planerat hela förra vintern för vad vi borde undersöka där, typ propellern, maskinrummet och fören, alltså sådana detaljer som kanske inte undersöktes så bra tidigare och som kan ge svar på frågan varför Irma sjönk, säger Martikainen.

Dykaren Patrik Grönqvist
Bildtext Patrik Grönqvist är filmteamets dykare. Arkivbild.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Dokumentärfilmarna hade önskat kunna utföra dykningarna i somras och de var väl förberedda.

- Vår dykare Patrik Grönqvist hade skaffat utrustning för att kunna ta sig in genom luckan till maskinrummet som är en trång plats för att se hur det står till där, om där eventuellt finns några kvarlevor eller inte.

Det kan vara på sin plats att påminna om att Irmagruppen med anhöriga inte strävar efter att hitta förlista ombord, utan önskar bara utreda vad som hände och varför hon sjönk.

Vraket är i gott skick men saknar styrhytten

Teamet hann dyka några månader in i och ovanpå vraket innan förbudet trädde i kraft.

- Vi har hittat ett vrak som är ganska bra hållet och ligger på kölen och är upprätt, men sen har ju trålfisket dragit med sig överbyggnaden av trä, det vill säga styrhytten plus allt som var på övre däck.

Sepiafärgad bild på skeppet MS Irma som försvann 1968. Folk på däcket på den 45 meter långa järnskepet.
Bildtext Irma är 45 meter långt och byggdes ursprungligen för fiske i norra ishavet.
Bild: Mageia Oy/Mikael Martikainen

- Inne på däcken har träkonstruktionerna rasat in. Det finns en massa grejer huller om buller. Det har också lagt sig ett lager av lera ovanpå. Det vi kunde säkerställa var att där finns kvarlevor av åtminstone en person.

Martikainen förväntar sig inte att dykarna ska hitta kvarlevor av väldigt många fler personer.

- Det kan finnas någon till, men det är svårt att säga då vi inte kommit in på alla ställen och så finns det av den här modden som ligger på. Om man viftar med handen flyger det upp ett moln och så ser du ingenting förrän följande dag.

För att bättre se vad som döljer sig under lagren av bottenmassa och lera borde massan sugas upp eller blåsas bort. Det är inte aktuellt inom ramen för det här projektet.

Undervattensbild med detalj på m/s irma. Texten "Irma samt Borgå" syns.
Bildtext Detalj av M/S Irmas vrak. Texten "Irma" och "Borgå" står att läsa på skrovet. Arkivbild.
Bild: Mageia

Dokumentärteamet har däremot en rätt klar bild av hur lastfartyget förliste.

- Det som är mest plausibelt är att hon fylldes sakta med vatten. Hon tog in vatten. Vinden var akterifrån och det var enormt höga vågor. Hon var djupt lastad och däcket var delvis täckt med vatten nästa hela tiden utom i vågdalarna. Det var något som inte höll och vattnet tryckte in.

För varje våg slog 100-200 liter vatten in och slutligen bar inte fören längre, utan bara aktern. M/S Irma sjönk med fören först.

- Fören har tagit i botten först, hon har sedan varit nästan upprätt och lastluckorna har gett vika. Antraciten hon var lastad med har runnit ut varefter akter har sjunkit mot botten. Lastrummen är så gott som tomma, säger Martikainen.

Diskussion om artikeln