Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronakrisen kan påverka julhandeln: "Vissa tillverkare tar inte ens emot beställningar"

Från 2020
Dekorativa julklappar i ett köpcenter.
Bildtext Coronakrisen har visat dystra siffror för ekonomin, men elektronikbranschen förväntar sig ändå en hetsig jul.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finlands importsiffror har sjunkit och nätbeställningarnas leveranstider har blivit längre. Det här kan påverka julhandeln – ifall du tänkte beställa julklappar via nätet i år borde du göra det i god tid.

– Jag tror att näthandeln kommer att slå alla tiders rekord den här julen, säger Penna Urrila som är direktör och chefsekonom på Finlands näringsliv EK.

Coronakrisen har förvisso lett till en ökad näthandel, men också längre leveranstider.

– Om du vill vara säker på att du ska få det du beställer i tid ska du se till att produkten finns i lager, tipsar Jens Drud Hansen som är delägare på företaget Multitronic.

Penna Urrila, ledande ekonom på EK
Bildtext Finland är beroende av import av råvaror för att kunna exportera varor. Eftersom våra största handelspartner är länder i lockdown-läge är det naturligt att importen av råvaror har sjunkit, säger Penna Urrila som är direktör och chefsekonom på Finlands näringsliv EK.
Bild: Yle/ Jaani Lampinen

Tillverkare som inte tar emot beställningar

Just nu är det svårt att få tag på så kallade RAM-minnen, komponenter som behövs i datorer.

– Vissa tillverkare tar inte ens emot beställningar. Det är ett problem inför julen, men vi kommer nog att klara av det, säger Hansen.

Andra produkter som är svåra att få tag i är vissa mobiltelefoner och hörlurar.

Saknas en komponent till en produkt kan det påverka hela produktionen.

– Allting tillverkas inte i ett land längre. Ju flera länder som har stängt ner, desto svårare blir det att tillverka produkten, säger Christina Telasuo som är chef för statistikproduktionsgruppen på Tullens statistikenhet.

Jens Drud Hansen.
Bildtext I år har människor köpt mera saker som gör livet hemma bekvämt, säger Jens Drud Hansen som är delägare i ett elektronikföretag.
Bild: Privat

Importen från Kina har ökat

Nya siffror från Tullen visar att Finlands import har sjunkit drastiskt. De produkter som har sett den största nedgången är olja, transportmedel och komponenter för industrin.

Också kläder och skor importeras i mindre grad, medan import av underhållningselektronik har ökat.

Elektronikbranschen är beroende av import av olika komponenter. Som en följd av coronakrisen har importen från alla Finlands viktigaste handelspartner sjunkit – förutom från Kina.

– Viruset drabbade dem först. Nu har deras ekonomi och produktion kommit i gång så vi importerar saker från dem som andra länder inte kan producera just nu, säger Telasuo.

Till de sakerna hör diverse industrikomponenter och munskydd.

Ju flera länder som har stängt ner, desto svårare blir det att tillverka en produkt

I början av coronakrisen märktes Kinas upptrappade säkerhetsläge i elektronikindustrin. Det var svårt att få tag på vissa märkesvaror, eftersom deras fabriker i landet stängdes. Nu har situationen vänt.

– Vi har nog fått tillgång till produkter, men inte i lika stora mängder som vanligt, säger Jens Drud Hansen.

Den största utmaningen för elektronikföretaget är att se över nya produktlanseringar som har hög efterfrågan.

– Just de här grejerna kanske inte alla får tag på till jul, säger Hansen.

En kvinna med glasögon tittar in i kameran.
Bildtext I en globaliserad värld påverkas alla ganska snabbt av varandras situation. Christina Telasuo som är chef för statistikproduktionsgruppen på Tullens statistikenhet tycker att det är intressant att se hur verkligheten avspeglas i handelsstatistiken.
Bild: yle/ Patrik Schauman

Optimistiska prognoser, oroliga företagare

De ekonomiska prognoserna har hittills lutat mot det mer optimistiska hållet. Men Frankrike och Tysklands upptrappade säkerhetsläge är en mycket dålig nyhet för Finlands ekonomi.

– Företagare är oroliga. Framtidsutsikterna ser bleka ut. Vintern kommer att vara mycket svår för de flesta branscher och företag, säger Penna Urrila.

Den här krisen skiljer sig från alla tidigare ekonomiska kriser eftersom den har drabbat tjänstesektorn hårdare än industrin. Därför tror Urrila inte att det kommer att råda brist på varor under julsäsongen.

Men det är svårt att förutspå framtiden.

– Det kan så klart hända att det förekommer vissa störningar och att du inte kan få tag på precis den julklappen du har tänkt, säger han.