Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny nedstängning i Belgien efter att coronastatistiken skjutit i höjden – "Detta kommer att sätta stopp för vårt sociala liv"

Från 2020
Den femåriga pojken Hugo tittar på regeringens presskonferens med sina föräldrar.
Bildtext Restriktionerna påverkar vardagen för många belgier. Bland annat förlängs höstlovet med några dagar. Femåriga Hugo följer med presskonferens med sina föräldrar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

För några veckor sedan stängde restauranger och idrottsanläggningar i Belgien. Nu står alla "icke-nödvändiga" affärer i turen.

Bryssel

Belgien går in för en ny nedstängning för att få bukt med den kraftiga smittspridningen i landet.

Premiärminister Alexander De Croo informerade om de nya restriktionerna vid en presskonferens på fredag kväll.

- Vårt land befinner sig i ett nödläge. På många sjukhus har smärttröskeln redan överskridits. Vi ser ännu ingen förändring.

Enligt De Croo finns det i det rådande läget inget annat alternativ än att sluta upp bakom vårdpersonalen och undvika fysiska kontakter så mycket som möjligt.

- Vi måste stoppa ökningen. Därför går vi vidare med en striktare nedstängning.

Kontakter begränsas till ett minimum

Målet med restriktionerna är att begränsa kontakterna till ett minimum. Bland annat blir det förbjudet att träffa släkt och vänner inomhus.

Undantaget är en nära person som man har rätt att bjuda hem till sig. Utomhus kan sällskap på fyra personer träffas.

Alexander De Croo
Bildtext Kampen mot pandemins andra våg blir ett eldprov för nytillträdda premiärministern Alexander De Croo (i mitten)
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Restriktionerna kommer även att omfatta så kallade "icke-nödvändiga" affärer som inte får ta emot kunder. Hemleveranser eller avhämtning kommer däremot att vara tillåtet.

Storköp- och mataffärer fortsätter betjäna som normalt.

Däremot blir det helt förbjudet att utöva yrken som involverar närkontakt under nedstängningen. Det här innebär bland annat att frisör- och skönhetssalonger tvingas stänga.

Skolorna håller öppet, höstlovet förlängs

Skolorna kommer i motsats till vårens nedstängning inte att stängas i Belgien. Däremot förlängs höstlovet som inleddes i dag med två dagar, till den 15 november.

Att sysselsätta sig under höstlovet kan ändå visa sig vara svårt då nöjes- och rekreationsparker tvingas stänga.

Restauranger och idrottsanläggningar är redan för tillfället stängda i Belgien enligt ett tidigare beslut från regeringen.

Alla som har möjlighet till det uppmanas att distansjobba.

Gränserna kommer att förbli öppna uppger regeringen, men man avråder från icke-nödvändigt resande. Nattetid kommer ett utegångsförbud att gälla i hela landet.

Belgien ytterst hårt drabbat

Restriktionerna gäller från den 2 november till den 13 december. Begränsningarna för den icke-nödvändiga handeln kommer att utvärderas den 1 december.

- Detta kommer helt att sätta stopp för vårt sociala liv, sa hälsoministern Frank Vandenbroucke.

- Det är tufft, det är en nedstängning. Men företagen fortsätter att fungera och vi kommer försiktigt att kunna öppna skolorna efter den 15 november och undvika att bli helt isolerade.

Belgien är vid sidan om Tjeckien det land som drabbats värst av coronapandemins andra våg. Under de senaste 24 timmarna har nästan 24 000 nya fall av corona och 138 dödsfall registrerats.

Europas växande coronakaos - när når det oss?

17:51

Källor: RTBF, VRT, Le Soir