Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massprotesterna mot abortlag fortsätter i Polen trots coronarestriktioner: ''Vi är beredda att kämpa till slutet''

Från 2020
tuhannet osoittavat mieltään Varsovassa aborttilakeja vastaan
Bildtext Dagens demonstration är den största hittills.
Bild: Leszek Szymanski

Demonstrationerna mot domstolsbeslutet som i stort sett stoppar alla aborter i Polen fortsatte i dag för nionde dagen, och samlade hundratusentals människor.

Polisnärvaron var hög i den polska huvudstaden Warszawa under fredagen, då massdemonstrationerna fortsatte. Demonstranter och högerextrema aktivister har drabbat samman under tidigare dagar.

Protesterna har pågått i en över vecka, och i onsdags deltog nästan en halv miljon personer i protester landet över.

Dagens demonstration rapporteras ändå vara den största hittills, och bland annat nyhetsbyrån Reuters har publicerat drönarfilmer från staden.

Arrangörerna hotas av åtal

Samtidigt härjar coronapandemin på i Polen, precis som i resten av Europa - och flera befarar att de massiva folksamlingarna ska leda till att coronaviruset sprids ytterligare.

Under det senaste dygnet har rekordmånga nya fall registrerats, över 21 600 stycken, och Polens premiärminister Mateusz Morawiecki varnade demonstranterna för konsekvenserna av demonstrationerna.

– Låt oss inte tillåta oansvarigt beteende som skadar äldre människor, de svagaste och dem som kämpar mot epidemin, skrev han i ett Facebookinlägg.

Hittills har över 340 000 personer bekräftats smittade av coronaviruset och 5 351 personer har dött.

Arrangörerna hotas av åtal eftersom det med anledning av viruset är förbjudet att samlas fler än fem personer.

Det stoppade ändå inte demonstranterna, som viftade med regnbågsflaggor och ropade slagord mot den polska regeringen. Flera bar skyltar med budskap som ''Min kropp, mitt val''.

Protester ordnades också i andra polska städer, som i Krakow och Wroclaw.

Stränga abortlagar

Polens abortlagar är redan bland de strängaste i Europa. Den nya skärpningen av lagen innebär att abort förbjuds även om det visar sig att fostret har allvarliga, oåterkalleliga skador.

98 procent av landets lagliga aborter utförs av den orsaken, och det här innebär att lagförslaget handlar om närmast ett totalförbud mot abort.

Varje år utförs omkring 2 000 aborter i Polen, men kvinnorättsorganisationer menar att omkring 200 000 kvinnor utför aborter illegalt eller reser utomlands för det.

– Vi är beredda att kämpa till slutet, säger Marta Lempart som är en av grundarna i rörelsen Kvinnostrejk.

Aborträtten redan nu mycket begränsad i Polen

Nej till presidentens kompromissförslag

President Andrzej Duda föreslog under fredagen att lagen ännu kunde finslipas - i ett försök att nå en kompromiss med demonstranterna.

Förslaget handlar om att man kunde tillåta abort vid allvarliga fosterskador i fall där läkare kan bekräfta att barnet skulle födas dött eller obotligt sjukt.

Oppositionens representant Katarzyna Lubnauer sa ändå att det är omöjligt att godkänna förslaget.

– Det är lite som att säga att jag stjäl hundra zloty av dig, men ger tillbaka 50, sa hon i en intervju.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln