Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jorma samlar på krigstida vapen från Finland och röstar på Trump, Monica blev amerikansk medborgare för att kunna rösta på Biden - Svenska Yle träffade “nordiska” väljare i södra Florida

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 02:42.
Tudelad bild av Jorma Olsson och Monica Vestergren
Bildtext Jorma Olsson har bott över 40 år i West Palm Beach i Florida. Monica Vestergren har bott över 25 år i USA.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

Eftermiddagsluften i Coral Gables är het och fuktig. Stadsdelen är känd för sin historiska karaktär och beskrivs ofta som den vackraste delen av Miami.

Miamibon Monica Vestergren har kommit till det lokala biblioteket som för tillfället tjänar som vallokal. Hon visar upp tre kuvert.

- Det är min egen valsedel, min dotters och min mans. Det är poströster men det har varit så mycket prat om poströsterna, så de flesta vill nog lämna in dem personligen så att man vet att det går som det ska, säger Vestergren när Svenska Yle följer med henne till vallokalen.

Monica Vestergren håller i tre kuvert med valsedlar i Miami.
Bildtext Tre kuvert med valsedlar. Svenska Yle följde med när Monica Vestergren lämnade in sin egen, dotterns och mannens valsedel i Miami.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

Vestergren kommer från Sverige men har bott över 25 år i USA. Men det dröjde fram till ifjol innan hon blev amerikansk medborgare.

- Den största orsaken till att jag ansökte om medborgarskap var för att kunna rösta i det här valet.

Valsedeln och kuvertet är försedda med Vestergrens namnteckning, en viktig detalj. Enligt Floridas vallagar måste namnteckningen på en poströst matcha en namnteckning på ett annat officiellt dokument, till exempel körkortet, för att rösten ska godkännas.

Vestergren säger att hon kryssat för Joe Bidens och Kamala Harris namn på valsedeln.

- Jag har alltid varit demokrat. Hade du frågat mig fyra år sedan så hade jag nämnt klimatfrågan, ekonomin och sjukvårdsförsäkringen. Men nu handlar det främst om att rösta bort Donald Trump därför att han är ett hot mot demokratin i USA. Så känner nog de flesta demokrater och även vissa republikaner.

Vallokal i Coral Gables i Miami, Florida.
Bildtext Biblioteket i Coral Gables fungerar som vallokal.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

- Trump har ju ifrågasatt hela valprocessen. Det tycker jag är skandal i ett land som USA som ska fungera som någon slags förebild för demokratin i världen, tillägger Vestergren.

"Med republikanerna diskuterar man helst inte politik numera"

Mycket hänger på Florida i årets presidentval. Delstatens 29 elektorsröster väger tungt och de sista mätningarna tyder på ett oerhört jämnt race i Florida mellan Trump och Biden.

Kandidaternas kampanjer har också satsat enorma summor på Florida, mer än på någon annan delstat.

Fram till mitten av oktober hade Bidens och Trumps kampanjer sammanlagt plöjt ner över 250 miljoner dollar på tv-reklam och annan kampanjnärvaro i Florida, enligt NPR.

Valreklam i Miami.
Bildtext Både Trumps och Bidens kampanjer har har storsatsat på valreklam i Florida.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

Presidentvalet framkallar starka åsikter bland vänner och bekanta, berättar Vestergren.

- I min familj är vi alla demokrater även om vi hade olika åsikter i primärvalet. Men med republikanerna diskuterar man helst inte politik numera, säger Vestergren.

Kommer du överens med dina republikanska vänner fortfarande?

- Ja, eftersom vi undviker att tala politik, det vågar man inte. Min närmaste granne röstar på Donald Trump och vi pratar inte om det för då vore det nog slut med grannsämjan.

Finlands och USA:s flaggor i samma flaggstång: "Finlands flagga är större"

En dryg timmes bilfärd norrut från centrala Miami finns West Palm Beach, ett område där många av Floridas omkring 25 000 invånare med rötter i Finland bor.

Här bor också Jorma Olsson med frun Päivi. Det första en besökare lägger märke till är flaggstången på gården. Den har två flaggor, Finlands och USA:s.

Jorma Olsson på sin gård hemma i West Palm Beach.
Bildtext En flaggstång, två flaggor. Jorma Olsson flyttade från Helsingfors till södra Florida för drygt 40 år sedan.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

- Finlands flagga är lite större, påpekar Olsson.

Han flyttade till Florida för över 40 år sedan. Idag driver han ett transportföretag som kör ut chips och andra snacks till butiker i området. Arbetsdagarna är långa, över tolv timmar. Coronapandemin har bromsat affärsverksamheten en aning men i stort sett har leveranserna fortsatt som tidigare, berättar Olsson.

Två personbilar står parkerade framför huset.

- Porschen är tillverkad i Finland och Nystad, säger Olsson och drar en kort historia om hur bilen hamnade i hans ägo.

Olsson säger sig inte sakna Finland - “det var åtta år sedan jag var där senast”, men banden till hemlandet syns både i hemmet och på gården.

Vid den egna bryggan bakom huset finns en upphissad motorbåt med texten “Hello Helsinki.” Två av arbetsrummets väggar är täckta av vapen i olika storlekar. Nästan alla har en koppling till Finlands krigshistoria, berättar Olsson.

Han plockar ner en pistol och visar upp den.

- Det här är en Lahti-pistol. De gavs till officerare.

I ena hörnet av väggen finns ett gammalt svartvitt fotografi på Risto Ryti. Bakom honom står två män, varav den ena är Martti Olsson, Jormas far.

Floridafinländaren Jorma Olsson hemma i West Palm Beach.
Bildtext Krigstida vapen från Finland pryder väggarna i Jorma Olsson arbetsrum.
Bild: YLE/Jenny Matikainen

- Han var en av Rytis advokater i samband med krigsansvarighetsprocessen.

"Trump är varken jurist eller politiker och det gillar jag"

Men i det Vita huset vill Olsson inte ha en jurist, det blir klart när diskussionen kommer in på presidentvalet. Han har poströstat på Donald Trump, precis som för fyra år sedan.

- Trump är varken jurist eller politiker och det gillar jag. Han är mångmiljonär och därför i praktiken omutlig.

Men Trumps ovilja att agera som en “vanlig” politiker är också en av hans problem, menar Olsson.

Finländska föremål hemma hos Jorma Olsson i södra Florida.
Bildtext Banden till Finland syns hemma hos Jorma och Päivi Olsson-
Bild: YLE/Jenny Matikainen

- Han säger saker på ett odiplomatiskt sätt och många gillar inte det. Om han lite skulle slipa sin output så skulle han göra det lättare för sig själv. Men han har valt sin egen stil.

Många Trumpväljare har förtroende för presidentens hantering av ekonomin och Olsson är inget undantag.

- Viruset har ju förändrat mycket men ekonomin är nog hans styrka. Före coronan sköt börskurserna i höjden och företagen fick skattelättnader. Trump har också infört tullar mot Kina. Vi ger honom chansen att försöka i fyra år till.

Joe Biden då, vad tycker du om honom?

Olsson funderar en stund innan han svarar.

- Ni tycker säkert att det här låter som en konspirationsteori. Men jag tror att demokraterna inte ens vill vinna valet. De vill att Trump fortsätter i fyra år till och att oroligheterna och kravallerna fortsätter i USA så att de kan anklaga Trump för det. Om fyra år siktar de på att vinna både Vita huset och kongressens båda kammare.

Det låter onekligen som en konspirationsteori, som saknar faktabelägg. Men Olsson verkar mena vad han säger.

- Se på Joe Biden. Han är gammal, han glömmer saker och han har varit med i politiken i fyrtiosju år utan att åstadkomma särskilt mycket.

"Exportera senap från Finland till Florida!"

Den heta Floridakvällen börjar skymma men Jorma Olsson vill ännu säga några ord “om business”. Orden är riktade till det finländska näringslivet. Enligt honom har finländska företag ännu inte fått upp ögonen för Florida, trots att finländare i årtionden rest och flyttat till delstaten.

Jorma Olsson sitter i sin båt hemma i West Palm Beach i Florida.
Bildtext Färgerna och namnet på Jorma Olssons båt påminner om rötterna hemma i Finland.
Bild: YLE/Jenny MAtikainen

- Det finns en enorm marknad här. Tänk bara på en sådan utmärkt produkt som till exempel Åbo senap. Här i Florida är senapen bedrövlig. Exportera hit senap och det räcker med att sälja en tub till var tusende konsument så gör ni mer vinst än ni någonsin gjort i Finland!

Efter intervjun skickar Olsson ännu ett textmeddelande där han påpekar att både Donald Trump och Joe Biden kampanjar i Florida följande dag.

- Demokraterna har släppt Biden ut ur sin källare. Trump är också i Florida, gå och se honom, det är en mäktig upplevelse.

Diskussion om artikeln