Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Ruusuvuori klar för semifinal i ATP-turneringen i Kazakstan – Novak Djokovic åkte på karriärens fulaste förlust

Från 2020
Uppdaterad 31.10.2020 11:19.
Emil Ruusuvuori försöker träffa en boll vid nätet.
Bildtext Emil Ruusuvuori spelar briljant tennis som bäst (arkivbild).
Bild: imago images/PanoramiC/ All Over Press

Finlands tennisäss Emil Ruusuvuori går från klarhet till klarhet i ATP-turneringen i Nur-Sultan i Kazakstan. Ruusuvuori är klar för semifinal för första gången under karriären tack vare kvartsfinalsegern över hemmahoppet Mikhail Kukushkin. I ATP-turneringen i Wien åkte världsettan Novak Djokovic däremot på karriärens fulaste förlust.

Emil Ruusuvuori har hittat en ypperlig höstform och spelar på lördagen om en finalplats i ATP-turneringen i Nur-Sultan i Kazakstan. I fredagens kvartsfinal slog han värdnationens Mikhail Kukushkin med klara 6–3, 6–1.

Kukushkin är för tillfället några pinnhål högre än Ruusuvuori på världsrankinglistan (91 mot 98), men semifinalplatsen kommer att ge Ruusuvuori en rejäl skuff framåt på listan, troligtvis till 80-snåret.

– Det var kanske inte mitt livs bästa match men absolut en av de allra bästa, sade Ruusuvuori.

– Mitt mål här var att säkra en plats i huvudtävlingen i Australiska öppna, och det klarade jag. Nu är det bara att köra på i lugn och ro, sade Ruusuvuori.

Segern över Kukushkin är ett bevis på att Ruusuvuori har tagit stora steg framåt: kazaken har som bäst varit 39:e på världsrankinglistan och tidigare i turneringen slog han ut förstaseedade fransmannen Benoit Pare som är 28:e på världsrankingen.

I lördagens semifinal möter Ruusuvuori Frankrikes Adrian Mannarino som är 39:e på världsrankinglistan, men som varit 22:a som bäst. Herrarna möts för första gången.

På pappret är Mannarino med andra ord klar favorit men Ruusuvuori har visat att han kan rå mot högre rankade spelare. I andra omgången i Kazakstan besegrade han den 60-rankade australiern Jordan Thompson med 6–2, 3–6, 6–4, i en match där Ruusuvuori inkasserade sin enda setförlust hittills i Nur-Sultan.

I den andra semifinalen möts Australiens 45-rankade John Millman och amerikanen Frances Tiafoe, 64:a på världsrankingen.

Storstryk för Djokovic

För världsettan Novak Djokovic gick det däremot sämre i ATP-turneringen i Wien. Djokovic hade inlett turneringen med två rätt tighta segrar över landsmannen Filip Krajinovic och kroaten Borna Coric, och i tredje matchen blev det klart att världsettans form inte är vad den borde.

Italienaren Lorenzo Sonego, rankad 42:a i världen, inledde turneringen i kvalet där han i andra matchen förlorade mot slovenen Aljaz Bedene. Sonego avancerade ändå till huvudtävlingen som en så kallad "lucky loser" och när han väl fick en andra chans tog han vara på den. I huvudtävlingens första omgång besegrade han serben Dusan Lajovic med 2–0 i set och i andra omgången slog han ut polacken Hubert Hurkacz med samma siffror.

I tredje omgången kom den riktiga bomben när serben Novak Djokovic ställde sig på andra sidan nätet. Sonego brydde sig inte om hierarkier och rankingar utan slog ut världsettan med utklassningssiffror 6–2, 6–1.

Det var första gången som Djokovic förlorat mot en så kallad "lucky loser" och det var likaså första gången som Djokovic bara lyckats vinna tre game när man spelar enligt systemet bäst-av-tre-set.

– Han bombade helt enkelt ut mig från plan. Han var bättre på allt. Jag gjorde en dålig insats men han var strålande och förtjänade segern, sade Djokovic.

– Min finaste seger någonsin. Novak är världens bästa spelare. Det är ofattbart, jag är så glad, jublade Sonego som i semifinalen möter britten Daniel Evans, 33:a på världsrankingen.

Turneringens andraseedade spelare, hemmasonen, världstrean Dominic Thiem, gick samma öde till mötes – om än inte med lika fula siffror – som Djokovic. Thiem förlorade sin kvartsfinal mot Rysslands 8-rankade Andrej Rublev som var bättre med 7–5, 6–2.

Ruusuvuori intervjuades av Helen Scott-Smith.

Diskussion om artikeln