Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler länder i Europa stänger ner för att hejda smittspridningen – Boris Johnson till britterna: ''Håll er hemma''

Från 2020
Uppdaterad 31.10.2020 21:52.
Ett tomt Grand Place i centrala Bryssel.
Bildtext Ett tomt Grand Place i centrala Bryssel.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många länder meddelar om strängare restriktioner och nedstängningar på grund av den förvärrade coronapandemin. På lördagen sällade sig Grekland och Österrike till dem. Också England meddelade att man stänger ned från och med torsdag.

i Storbritannien har nu över en miljon covid-19 fall registrerats.

England stänger ned från och med torsdag, meddelade premiärminister Boris Johnson under lördagskvällen. Parlamentet ska ännu rösta om restriktionerna på onsdag.

Skolorna och universiteten kommer - till skillnad från i våras - att vara öppna, men butiker, pubar och restauranger stängs. Dessutom införs reseförbud och familjer får inte träffa andra familjer.

– Ingen premiärminister som känner ansvar kan bortse från det som nu händer, sa Johnson under kvällens presskonferens.

Alla som kan uppmanas att vara hemma, och man får endast lämna hemmet med vägande skäl.

Restriktionerna är i kraft i en månad, fram till den andra december.

Skottland, Wales och Nordirland berörs inte av restriktionerna.

Hittills har England fört kampen mot viruset på regional nivå, men efter att siffrorna ökat explosionsartat måste man nu gå in för nationella åtgärder.

Utan nya restriktioner kan antalet dödsfall snart stiga med flera tusen per dag, varnade Johnson.

Dödssiffran i Storbritannien är Europas högsta - 46 299 personer har avlidit i covid-19 där.

coronavirus, storbritannien
Bildtext Det brittiska samhället stängs delvis ned i en månad.
Bild: AFP / Lehtikuva

Partiell nedstängning i Grekland

Grekland tvingas ta till hårdare metoder för att sätta stopp för en accelererad smittspridning. Landet har hittills klarat sig rätt bra under pandemin, med en incidens i nuläget på drygt 100 fall per 100 000 invånare.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis deklarerade på lördagen att landet går in för en partiell nedstängning från och med tisdagen.

Kyriakos Mitsotakis
Bildtext Kyriakos Mitsotakis.
Bild: Reuters

Nedstängningen betyder att restauranger, biografer, barer och gym stängs i Aten och andra större grekiska städer för en månad framåt.

Skolor, frisersalonger och hotell får fortfarande hålla öppet.

I hela landet gäller nattligt utegångsförbud mellan midnatt och klockan 5 på morgonen och munskydd ska bäras inomhus.

- Vi måste agera nu innan trycket på intensivvården blir för stort och människoliv är i fara, sa Mitsotakis i ett tv-tal på lördagen.

Grekland tar till striktare restriktioner i storstäderna - Spela upp på Arenan

Grekland har 37 000 registrerade fall av coronasmitta - 1 600 fall konstaterades på fredagen.

Österrike inför nattligt utegångsförbud

Österrike inför nattligt utegångsförbud mellan klockan 20 på kvällen och 6 på morgonen i försök att stoppa spridningen av coronaviruset, meddelar landets förbundskansler Sebastian Kurtz på lördagskvällen.

Universiteten övergår till distansundervisning, men skolorna hålls öppna.

Restaurangerna får endast servera hämtmat, och hotellen stängs för alla andra förutom personer som reser i arbetets tecken.

Enligt Kurtz är målet att kunna lätta på restriktionerna gradvis i december.

Nödläge i Belgien

Belgien, där coronafallen har rakat i höjden de senaste veckorna, har utlyst lockdown vid midnatt på söndagen. Det betyder att belgarna möts av stängda småbutiker och frisersalonger och stränga regler för hur de får umgås med varandra.

Sammankomster på fler än fyra personer i offentliga utrymmen förbjuds och bara en person per hushåll får besöka mataffären.

Stormarknaderna får endast sälja nödvändiga varor. Det nattliga utegångsförbudet fortsätter att vara i kraft, liksom också restriktionerna för barer och restauranger.

Skolorna håller öppet, men också i dem iakttas stor försiktighet. Fabriker får fortsätta sin verksamhet.

Restriktionerna är i kraft till mitten av december.

Belgien har Europas högsta incidenstal just nu - 1 500 fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna.

Slovakien vill testa alla

I Slovakien strävar man efter att testa hela befolkningen på 5,5 miljoner invånare under bara ett veckoslut. Köerna rapporteras ringla långa utanför de 5 000 teststationerna runt om i landet.

slovakien, corona
Bildtext Köer har uppstått vid de slovakiska testningsstationerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheternas ambitiösa plan är att testa de flesta invånare i Slovakien som är över 10 år gamla på bara två dagar. Testningen är frivillig och gratis.

Premiärminister Igor Matovic har hoppats undvika en strikt nedstängning genom att testa så många som möjligt, och försätta alla exponerade i karantän.

20 000 läkare deltar i operationen, likaså en stor mängd annan vårdpersonal. Soldater har också kallats in för att övervaka köandet.

Slovakien rapporterade om 2 500 nya fall av covid-19 på lördagen.

Nytt dygnsrekord i Tyskland

I Tyskland fortsätter antalet coronafall att öka. På lördagen registrerades 19 000 nya fall på ett dygn, vilket är nytt rekord. För en vecka sedan var smittotalet 14 700, enligt Robert Koch Institutet (RKI).

De tyska myndigheterna understryker emellertid att testningen har ökat markant och att de nya smittotalen måste ses i ljuset av det.

Läs också: Tyskland stänger igen ner delar av samhället – förbundskansler Merkel försvarar de hårda coronaåtgärderna

Franskt utegångsförbud utvidgades

Frankrike införde på fredagen utegångsförbud i hela landet - med vissa undantag när är det förbjudet att röra sig längre än en kilometer från hemmet och att vistas utomhus i mer än en timme per dag.

Man får avlägsna sig hemifrån för ett nödvändigt arbetsuppdrag, ett läkarbesök eller för att föra sitt barn till skolan. Det är förbjudet att resa inom landet och barer, restauranger och biografer är stängda.

Trots att det rått nattligt utegångsförbud i Frankrike har coronasmittan spridit sig okontrollerat. 50 000 fall av coronasmitta per dygn har registrerats, och testningskapaciteten är satt på prov.

I Spanien råder nattligt utegångsförbud på hela fastlandet. Kanarieöarna är undantagna. Utegångsförbudet gäller mellan klockan 23 och klockan 6 på morgonen.

Källor: Reuters, BBC, AFP

Artikeln har uppdaterats under lördagskvällen med information om såväl Österrikes nedstängning som Storbritanniens restriktioner.

Diskussion om artikeln