Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Underbarnet Nella Nyqvist ger Finland chanser att utmana stornationerna i junior-EM i badminton

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 08:41.
Nella Nyqvist lyö palloa
Bildtext Nella Nyqvist tränar här i Brunakärr.
Bild: Esa Fills / YLE

Bara 14-åriga Nella Nyqvist har definitivt dragit sitt strå till den finländska stacken i junior-EM i badminton som går av stapeln i Pajulahti i Lahtis. Trots att Nyqvist är några år yngre än de flesta andra har hon vunnit sina båda singlar – mot stornationer som Tyskland och Danmark.

Junior-EM i badminton för under 19-åringar spelas som bäst i EM-bubblan i Pajulahti, och tävlingarna har inletts med lagmatcher – individuella EM startar på måndag.

I lag-EM lottades Finland i en stenhård grupp med Tyskland, Danmark och Färöarna. I torsdags besegrade Tyskland Finland med 4–1, i fredags vann Danmark över Finland med 3–2.

Succéstart för Nyqvist

Ingen större skam att förlora: både Tyskland och Danmark hör till de allra bästa i europeisk juniorbadminton och framför allt Danmark är även bland vuxna ett av världens bästa länder inom grenen.

Den gemensamma nämnaren i förlusterna?

Att blott 14-åriga Nella Nyqvist vunnit sina båda singlar. Mot Tyskland vann Nyqvist över Leona Michalski med överlägsna 21–10, 21–7, och mot Danmark över Simona Pilgaard med 21–19, 21–18.

Till saken hör att Michalski är 18 år och att Pilgaard fyller 17 i december. Nyqvist fyllde 14 i våras.

– Igen en fantastisk seger av Nella. Med fördomsfritt spel och utan tillstymmelse till rädsla vann hon över en halv meter längre och mer erfaren danska. Man kan inte berömma henne för mycket, säger tränaren Antti Rajasärkkä på badmintonförbundets webbplats.

– Spelet löpte bra i dag även om hallen fortfarande känns utmanande. Jag lyckades hålla bollen vid liv och lät motståndaren göra felen, säger Nyqvist.

Redan andra segern

I torsdagens match var Nyqvist totalt överlägsen mot tyskan Leona Michalski.

– Klart att det kändes bra efter matchen. Spelet gav självsäkerhet inför kommande matcher. Jag tycker att jag lyckades hålla slagen säkra och att fötterna var redo genast från början, sade Nyqvist.

Den självsäkerheten behövs när den individuella EM-tävlingen börjar på måndag. Nella Nyqvist vann i våras EM-guld för under 15-åringar men i U19-EM är hon oseedad. Hon möter fransyskan Emilie Drouin i första omgången.

– Mitt mål är att komma så långt som möjligt (i turneringen) i alla kategorier. Jag försöker spela mitt bästa spel så felfritt som möjligt och med högt tempo. Under tävlingens lopp ser man sedan hur långt min nivå räcker, säger Nyqvist för Yle Sporten.

Finlands andra seger mot Danmark fixade Joakim Oldorff i herrsingel. Oldorff, som fyller 18 i december, besegrade dansken Christopher Vittoriani med siffrorna 10–21, 21–19, 21–10.

I den individuella EM-tävlingen är Oldorff seedad trea. Han inleder sin turnering på tisdag mot Ukrainas Volodymyr Koluzaiev.

Dess värre vann både Danmark och Tyskland alla dubbelmatcher (herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel) och tog sålunda hem segern i lagmatcherna. Finland avslutar sitt lag-EM på lördag kväll med match mot Färöarna. Matchen kan ses via webbplatsen badmintoneurope.tv.

Finlands trupp i junior-EM

Herrsingel
Joakim Oldorff
Juuso Kuoppala
Eliel Melleri

Damsingel
Julia Salonen
Nella Nyqvist
Noora Nokkala

Herrdubbel
Robin Jäntti/Niilo Nyqvist
Safin Emran/Juuso Kuoppala

Damdubbel
Jannica Monnberg/Julia Salonen
Sarah Asfar/Nella Nyqvist

Mixeddubbel
Robin Jäntti/Nella Nyqvist
Juuso Kuoppala/Noora Nokkala
Eliel Melleri/Jannica Monnberg

Diskussion om artikeln