Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Präst skjuten i franska Lyon – misstänkt gärningsman gripen

Från 2020
Uppdaterad 31.10.2020 21:02.
Ortodox präst skadades i skjutning i franska Lyon - Spela upp på Arenan

En ortodox präst har skadats allvarligt i en skottlossning i den franska staden Lyon. En misstänkt gärningsman har gripits lite före klockan 21, finsk tid, uppger en lokal åklagare.

– Det är en person som motsvarar det signalement vittnen gett av gärningsmannen, sa åklagaren Nicolas Jaquet.

Något vapen har inte påträffats, och motivet är ännu oklart.

Prästen har livshotande skador, bekräftar en anonym poliskälla för nyhetsbyrån Reuters.

Han vårdas nu på sjukhus efter att träffats med två skott från ett avsågat jaktgevär då han stängde kyrkan vid 16-tiden, lokal tid.

Prästen uppges vara grekisk medborgare, och då räddningstjänsten anlände var han vid medvetande och kunde berätta att han inte kände igen den misstänkta gärningsmannen.

Enligt Frankrikes inrikesdepartement pågick en allvarlig händelse i Lyon, och säkerhetsstyrkorna var på plats.

Polisen och inrikesdepartementet bad i varsitt twitterinlägg allmänheten att undvika området så att räddningstjänsten kan arbeta ostört.

Motivet okänt, oklart om det är terrorismrelaterat

Motivet för händelsen är tills vidare okänt och det är därför oklart om lördagens dåd är terrorismrelatierat eller inte.

Nationella åklagarmyndigheten mot terrorism är inte åtminstone ännu inkopplad, och borgmästaren i Lyon uppger att händelsen utreds som mordförsök.

Frankrike har skakats av flera blodsdåd på sistone, och landets beredskap mot terrorhot är på högsta nivå.

Flera dåd på två veckor

I torsdags dödades tre människor i en terrorattack då en man attackerade människor i en kyrka i Nice, och för två veckor sedan halshöggs läraren Samuel Paty i närheten av Paris. Paty mördades efter att ha visat karikatyrbilder på profeten Muhammed.

Med anledning av de senaste attackerna har den franska regeringen varnat för att fler islamistiska attacker kan utföras.

President Emmanuel Macron har beordrat en förstärkning av de styrkor som ska skydda franska platser, så som till exempel kyrkor och skolor.

Källor: AFP, Reuters