Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Som att välja mellan pest och kolera” – Bernie Sanders anhängare är skeptiska till Joe Biden men de flesta rättar sig in i ledet

Från 2020
Priscilla Ortiz i hemknutarna i Jersey City.
Bildtext Priscilla Ortiz tänker inte rösta på Joe Biden.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

De progressiva demokraterna kan spela en avgörande roll i presidentvalet i USA. Precis som för fyra år sen. Merparten av Bernie Sanders kärnväljare är inte övertygade av Joe Biden men röstar ändå motvilligt på honom.

Priscilla Ortiz är urtypen av en liberal, vänsterlutande amerikan. Hon brinner för en allmängiltig hälsovård, jämlikhet, social trygghet och klimatfrågor.

Hon har jobbat aktivt för den progressiva delen av det demokratiska partiet sen 2014 och fört kampanj för Bernie Sanders i primärvalen 2016 och 2020.

Ortiz suckar djupt då hon får frågan om hur hon ser på det kommande presidentvalet i USA.

– Det känns som att välja mellan pest och kolera. Jag stöder varken Biden eller Trump, säger hon till Svenska Yle.

Om vi fortsätter att välja det minst onda av två dåliga alternativ kommer det inte att ske någon förändring

― Priscilla Ortiz

Bernie Sanders-anhängarna ger många demokrater skrämselhicka.

Primärvalskampen mellan Sanders och Hillary Clinton inför presidentvalet 2016 upplevdes som riggad av många av Sanders största supportrar och deras förtroende för det demokratiska partiet är svagt.

– Alla som har stött Bernie Sanders röstar, om de röstar, mycket motvilligt på Joe Biden. De vill egentligen inte, men de känner att de inte har något alternativ, säger Ortiz och fortsätter:

– Det är oerhört nedslående. Om vi fortsätter att välja det minst onda av två dåliga alternativ kommer det inte att ske någon förändring. Någonsin. Vi lever i en oligarki.

Bernie Sanders uttryckte snabbt sitt stöd för Joe Biden

Omkring 50 000 av de som röstade på Sanders i primärvalet 2016 valde att rösta på Donald Trump i presidentvalet.

Om de Sanders-supportrar som röstade på Trump i vågmästardelstaterna Michigan, Wisconsin och Pennsylvania hade röstat på Hillary Clinton hade hon valts till president.

Bernie Sanders fick utstå en hel del kritik eftersom han väntade länge på att uttrycka sitt stöd för Clintons kandidatur. I år var han tidigare ute – redan i april då han avbröt sin kampanj rekommenderade han sina stödgrupper att rösta på Joe Biden.

– Vi måste se till att Trump bara sitter en period som president. Vi behöver dig i Vita Huset och jag kommer att göra allt jag kan för att det ska bli verklighet, sade Sanders till Biden.

Bernie Sanders och Joe Biden debatterar.
Bildtext Ordväxlingarna mellan Joe Biden och Bernie Sanders var stundvis heta under primärvalet.
Bild: AOP

Sen dess har de två demokratiska toppolitikerna grundat en arbetsgrupp som jobbar fram rekommendationer och verksamhetsramar som tas i bruk ifall Biden vinner valet.

– Det är ingen hemlighet att vi har våra meningsskiljaktigheter och vi kommer inte att släta över dem. Men jag hoppas att arbetsgruppen, som består av de vassaste hjärnorna i våra respektive kampanjteam, kommer fram till lösningar till mycket viktiga problem, sade Sanders.

Majoriteten av Sanders kärnväljare röstar på Biden

Många var skeptiska om Bernie Sanders skulle aktivt föra kampanj för Joe Biden. De hade fel. Sanders har hållit sitt löfte och besökt bland annat ett flertal universitetscampus för att försöka övertyga sina kärnväljare, unga amerikaner, att rösta på Biden.

– Om ni inte röstar i år är det möjligt att Donald Trump blir återvald. Det får inte hända er generation som leder kampen mot sexism, rasism, trångsynthet och klimatförändring, sade Sanders i ett kampanjevenemang utanför University of Michigan.

Bernie Sanders talar till sina anhängare.
Bildtext Bernie Sanders är oerhört populär bland unga väljare.
Bild: AOP

Undersökningar visar att Biden har ett starkt stöd bland Sanders kärnväljare. Hela 89 procent av dem säger att de kommer att rösta på Biden, mot bara tre procent på Trump.

Demokraterna somnade efter Obamas valseger

En 19-årig Sanders-anhängare grundade ett Instagram-konto med namnet ”Settle for Biden” (Fritt översatt: Acceptera Biden), strax efter att senatorn från Vermont hoppade av primärvalet. Kontot har numera över 250 000 följare.

Priscilla Ortiz är emellertid inte övertygad om att något kommer att förändras även om Biden skulle ta över som president.

– Barack Obama talade om hopp och förändring, men strax efter att hans valseger tappade majoriteten av demokraterna fokus och somnade. Inget förändrades och det kommer att ske igen om inte vi progressiva fortsätter att stå på barrikaderna, säger hon.

Även om hon tänker låta bli att rösta i presidentvalet ser hon storligen fram emot valdagen på tisdag.

– Om demokraterna behåller makten i representanthuset och tar över majoriteten i senaten så spelar det inte så stor roll vem som är president. Det som är viktigt nu är att välja in många progressiva i kongressen. Gör vi det så kan vi ta över och satsa stort på presidentvalet 2024 eller allra senast 2028.