Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Obesegrad ukrainare visade var skåpet ska stå åt Derek Chisora – den rutinerade räven hade svårt att smälta förlusten: "Jag var säker att jag hade vunnit"

Från 2020
Oleksandr Usyk besegrade Derek Chisora i boxning.
Bildtext Oleksandr Usyk besegrade Derek Chisora i boxning (arkivbild).
Bild: ullstein bild - DanLak Photography/ All Over Press

Ukrainaren Oleksandr Usyk slog britten Derek Chisora i tungviktsmötet på Wembley i London natten till söndag. Domarrösterna föll 117–112, 115–113, 115–113 till Usyks förmån.
– Jag vill bli obestridd världsmästare, inte bara världsmästare, sade Usyk.

Derek Chisora inledde matchen med högt tempo och lyckades få Usyk att vackla till redan efter 30 sekunder, men ju längre duellen led, kom den den snabbe och tekniskt skicklige Oleksandr Usyk bättre med i matchbilden.

I den sjunde ronden lyckades Usyk få Chisora att vackla mot repen. Men till slut blev det tolv hela ronder innan matchen avgjordes på poäng till Usyks fördel.

Obesegrad

För den 33-årige Usyk, som vann OS-guld i tungviktsboxning 2012 i London, var matchen först den andra proffsmatchen i tungvikt. Tidigare har han boxats i lätt tungvikt. Efter Chisora-segern är Usyks proffssaldo fortfarande fläckfritt: 18 segrar, 0 förluster.

– Jag vill bli obestridd världsmästare, inte bara världsmästare, sade Usyk enligt BBC.

– Det är ett ordentligt test att boxas i tungvikt. Chisora är en stor kille, en hård kille. Men jag hade väntat mig en ännu hårdare match.

Inte helt oväntat ansåg också Chisora att han varit den bättre parten.

– Jag var helt säker på att jag hade vunnit. Jag vann med 100 procents säkerhet. Jag förlorade några ronder men bestämde takten, sade en missbelåten Chisora efter matchen.

Karriärerna går i olika riktning

För Usyk innebar segern att hans chanser att få fightas om WBO-titeln mot Anthony Joshua förstärktes. WBO-, WBA- och IBF-mästaren Joshua bevittnade kampen på ort och ställe.

Chisoras proffssaldo visar nu på tio förluster på 42 matcher. För den 36-årige Chisoras del ser titeltåget ut att ha gått. För åtta år sedan förlorade han en titelmatch mot Usyks landsman Vitalij Klytjko, som sedermera blev borgmästare i Kiev.

För den finländska boxningspubliken är Chisora bekant tack vare poängförlusten mot Robert Helenius i december 2011 i Helsingfors.

Helenius besegrade Chisora i Helsingfors 2011.
Bildtext Robert Helenius och Derek Chisora.
Bild: Yle

Diskussion om artikeln