Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Statsvetare: "Amerikanska presidentvalet blir en riktig nagelbitare – mer spännande än House of Cards"

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 20:41.
Claus Stolpe.
Bildtext Statsvetare Claus Stolpe på Åbo Akademi säger att det kan dröja länge innan valresultatet är klart.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Vi kan vänta oss högklassig dramatik och ett minst lika spännande val som förra gången när USA väljer president den 3 november säger statsvetaren Claus Stolpe i Vasa.

Den tredje november går det amerikanska presidentvalet av stapeln. Statsvetaren Claus Stolpe är tämligen säker på att det kommer att bli både en nervkittlande och i värsta fall utdragen historia.

– Skulle jag vara tvungen att lägga pengarna på någon så kanske det blir Biden. Men det kan svänga precis hur som helst, och exempelvis falla på förhandsröster som inte kommer in i tid, säger Stolpe.

Den som vill följa valet gör klokt i att bänka sig framför teven och radion vid 8-tiden på morgonen. Då börjar rösterna från västkusten vara räknade. Men om någon av kandidaterna vinner stort i öster så kan resultatet klarna redan tidigare.

Själv tänker Stolpe stiga upp och följa valet från fyra, fem tiden på morgonen.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden (t.v.) och USA:s nuvarande president, republikanen Donald Trump.
Bildtext Biden mot Trump, valet har alla ingredienser för att bli en riktig rysare.

Stolpe säger att den delstat som är värd att hålla ett extra öga på är Pennsylvania, med Philadelphia och Pittsburg, strax söder om New York.

– Pennsylvania kan riktigt bra avgöra hela presidentvalet, säger Stolpe.

Den som vinner i en delstat får i regel alla statens elektorsröster och senast trodde många att Clinton skulle segra. Sen visade sig att Trump vann i alla de mest spännande delstaterna, Florida, Pennsylvania, Michigan och Wisconsin.

Skillnaderna var små, mellan en halv och drygt en procent. Men det övertaget räckte.

Antalet röster avgör inte valet

För närvarande leder Biden opinionsmätningarna. Stolpe är också ganska så säker på att Biden får fler röster, men det har egentligen ingen betydelse. Även i det senaste presidentvalet fick förlorande Hillary Clinton fler röster än Donald Trump.

– Jag tror att Biden får ett större övertag än Clinton fick senast. Han har lett galluparna med sex, sju procent, till och med tio procent, säger Stolpe.

Men frågan är hur tillförlitliga galluparna är.

Stolpe säger att många amerikaner inte svarar på samtal från obekanta nummer eller slänger på luren när de inser att det gäller en opinionsmätning. Och det är just republikanerna som oftare slänger på luren. De är mindre benägna att berätta hur de tänker rösta.

– Republikanerna är traditionellt mera misstrogna mot sådant som gäller kontroll av nåt slag och mot myndigheter överhuvudtaget. Det ger en snedvridning i resultaten som man måste försöka väga in, säger Stolpe.

Trump i röd skärmhatt talar till åskådare.
Bildtext Stolpe säger att det kan gå hur som helst i presidentvalet. Det kan till och med gå så att representanthuset avgör.
Bild: PETER FOLEY / AOP

Lägger du alltså pengarna på Trump?

– Nja, jag köper nog popcorn för pengarna. Skulle jag vara tvungen att lägga pengarna på någon så kanske det blir Biden. Men ta inte mina råd på så stort allvar den här gången, säger Stolpe.

Valet kan till och med bli oavgjort om båda kandidaterna får 269 röster var. Då är det representanthuset som avgör.

– För den som tycker att House of cards är en spännande teveserie så överträffar verkligheten nu teveserien, säger Stolpe.

Europa och även Finland påverkas

Under Trumps tid har relationerna till EU varit mera ansträngda än innan. Trump ha fört USA i en mer nationalistisk och protektionistisk riktning och styrt offentliga upphandlingar så att de främst gynnar amerikanska företag.

Det här kan i förlängningen också påverka näringslivet i Österbotten.

Stolpe säger att vi i Västeuropa i regel känner mer igen oss i demokraternas världsbild. Även om folk också i hans bekantskapskrets stöder Trump eftersom de upplever att han talar mera klarspråk.

Trump rev också upp Parisavtalet och när Nato fyllde sjuttio påtalade flera europeiska ledare att det för första gången inte är icke-Natomedlemmar som oroar. Alltså om USA ska sänka sin profil internationellt och sluta att bry sig om det som händer utanför landets gränser.

– På olika vis så påverkas hela världen av vem som leder USA, politiskt och ekonomiskt, säger Stolpe.

Hänger det bara på presidenten, eller ligger nationalism i tiden även om Biden vinner valet?

– Nationalism ligger väl i tiden, men jag ser Biden som en större förespråkare för internationellt samarbete. Jag tror att det bland annat skulle innebära bättre relationer till EU om Biden blir president, säger Stolpe.

Joe Biden puhuu kannattajilleen. Hänellä on oikeassa kädessä kasvomaski.
Bildtext Biden som president skulle gynna samarbetet med EU.
Bild: CURTIS COMPTON / EPA

Två grand old men tävlar om presidentposten

Om Donald Trump blir omvald och sitter perioden ut kommer han att vara den äldste amerikanska presidenten någonsin. Om Joe Biden väljs kommer han att vara den äldste som väljs till president för första gången.

Claus Stolpe säger att man naturligtvis kan fundera på varför demokraterna ställer upp en 77-åring i valet.

– Men Biden är den som har störst chanser att utmana Trump och det förenar demokraterna, säger Stolpe.

Det här startfältet innebär också att vicepresidentposten blir ytterst intressant. Trump kan inte ställa upp flera gånger om han vinner, och då ligger Pence bra till speciellt i de kristna kretsarna.

Om Biden vinner är han över 80 nästa gång det blir presidentval. Då är det bra bäddat för Kamala Harris, en kvinna med invandrarbakgrund. Mycket annorlunda än de traditionella presidentkandidaterna.

– Inget är självklart, det hinner hända otroligt mycket på fyra år. Men jag tror ändå att den som blir vicepresident kommer att få en synlig roll, säger Stolpe.

Kamala Harris under en valdebatt med Mike Pence.
Bildtext En vinst för Biden kan båda gott för Kamala Harris framtida chanser.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Donald Trump har också sagt att han kommer att bestrida valresultatet om Joe Biden vinner. Hur är det möjligt?

Claus Stolpe säger att Trump häver ur sig lite vad som helst, när som helst.

– Han har redan tidigare sagt att om han förlorar så är det nåt fusk. Det sa han också vid senaste val, men sen var han nöjd över att han vann i alla fall, trots fusket, säger Stolpe.

– De här uttalandena är ganska farliga eftersom det finns vissa element som har tillgång till vapen och kan dra ut på gatorna för att ställa till med oroligheter, säger Stolpe.

Den amerikanska varuhusjätten Walmart meddelande förra veckan att de plockat bort vapen och ammunition ur hyllorna.

Oberoende vem som vinner vore det bra med klara siffror säger Stolpe.

– Men tyvärr tror jag att inte att det blir så, utan resultatet i enskilda delstater avgör det hela. Det är fullt möjligt att man måste vänta länge på resultaten från till exempelvis Nevada och Arizona.

Ivrig förhandsröstning kan sinka valresultatet

Hittills har närmare 90 miljoner amerikaner förhandsröstat, det är dubbelt fler än tidigare. Det här kommer också att sinka valresultatet eftersom de här rösterna räknas först när vallokalerna stängt. Det kan bli så att man inte hinner räkna alla förhandsröster under valnatten säger Stolpe.

– Dessutom blir det olika tolkningsfall i olika delstater. De röster som inte inte kommit in inom ett dygn är ogiltiga i en delstat, i andra är gränsen tre dygn. Det finns risk för att en armé av jurister kommer att tjäna en bra hacka när man ska reda ut valresultatet, säger Stolpe.

Ennakkoäänestystä Marylandissa. Äänestäjän ja vaalivirkailijan välissä on pleksi ja vaalivirkailijalla on lisäksi kasvopleksi ja äänestäjällä hengitysmaski.
Bildtext Förhandsröstning i Maryland, USA.
Bild: MICHAEL REYNOLDS / EPA

Inte uteslutet att högsta domstolen får träda in

År 2000 var det så jämt i Florida att högsta domstolen till slut efter en månad beslöt att avsluta rösträkningen. Fem domare var tillsatta av republikaner och fyra av demokrater. Omröstningen slutade 5–4 och rösträkningen avslutades. Alltså gynnades republikanen Bush.

– Det är inte alls omöjligt att högsta domstolen får gripa in också den här gång. Då har vi den situationen att av 9 domare är 3 utsedda av demokrater och 6 av republikaner. Tre av de senare dessutom är tillsatta av Trump själv, säger Stolpe.

Domstolen måste inte rösta enligt partilinjerna, men det är klart att situationen är till republikanernas fördel.

Även efterspelet kan bli högintressant

Även om Trump vinner presidentvalet kan saker och ting fortsättningsvis bli komplicerade ifall demokraterna får makten i senaten. Senatsvalet är ett lika spännande val som presidentvalet denna gång säger Stolpe.

I den andra kammaren av kongressen, representanthuset, har demokraterna redan makten och den lär de behålla.

Då kan Trump ställas inför den situationen att han har majoriteten i både senaten och kongressen emot sig. Då kan man gott bunkra popcorn så att det räcker de närmaste fyra åren säger Stolpe.

– Trump har alltid kört med konfrontationstaktik, en utsträckt hand är inte hans melodi. I det här läget kommer han att ha ytterst svårt att få igenom några av sina förslag, säger Stolpe.

Då är det upplagt för både konflikt och drama.

– Det här vore den allra mest intressanta händelseutvecklingen och den innebär att tudelningen skulle bli ettervärre, säger Claus Stolpe.

Lyssna på USA och Trump - mot valet 2020
Den senaste delen handlar om polariseringen och hur långt den kan gå