Den siste Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt är död
Den siste riddaren av Mannerheimkorset, Tuomas Gerdt, är död. Gerdt, som blev 98 år gammal, avled i Helsingfors i dag på söndagen.
Tuomas Gerdt var född i Heinävesi år 1922.
Mannerheimkorset till Frihetskorsets orden var en särskild utmärkelse som instiftades efter vinterkrigets slut 1940. Orden skulle kunna tilldelas alla militärer, oberoende av grad, som utmärkt sig genom tapperhet eller framgångsrikt lett operationer.
Tuomas Gerdt var undersergeant vid krigsutbrottet 1941. Han tjänstgjorde främst som ordonnans, och gav prov på mod och initiativförmåga i flera drabbningar. Han befordrades till sergeant den 4 augusti 1942 och tilldelades Mannerheimkorset en månad senare.
Under fortsättningskriget sårades Gerdt tre gånger, vilket gav honom livslånga problem med hörseln. Han genomgick dock Officersskolan, och hemförlovades som fänrik i november 1944.
Som civil verkade Gerdt som kontorist och arbetsledare vid skogsindustriföretagen Wilh. Schauman Ab, Kaukas och Kymmene.
Republikens president Sauli Niinistö har på twitter uttryckt sin tacksamhet och högaktning för Tuomas Gerdt.
Totalt 191 riddare
Det fanns två klasser av Mannerheimkors. Korset av första klass förlänades endast två personer; marskalk C.G.E. Mannerheim och general Erik Heinrichs.
Sammanlagt utnämndes 191 Mannerheimriddare av andra klass. Tuomas Gerdt var riddare nummer 95.
Mannerheimriddarna samlades i större skara för första gången på marskalkens begravning år 1951. Då levde 143 riddare. 117 av dem kom till begravningen den 4 februari 1951.
I samband med sammankomsten under begravningen beslöt man grunda en kamratförening, och tre år senare grundades Mannerheimstiftelsen.
Stiftelsen har tre uppdrag; att stöda Mannerheimriddarna och deras familjer, att föra traditionerna vidare och att belöna tapperhet.
Den tredje uppgiften - att belöna olika former av tapperhet, både i civila och militära sammanhang - blir aktuell nu, när den sista riddaren är borta.