Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Emil Ruusuvuori förlorade semifinalen i Kazakstan, men världsrankingen kommer att stiga och han är nöjd: "Verkligen positiv vecka"

Från 2020
Emil Ruusuvuori slår en tennisboll gapandes.
Bildtext Emil Ruusuvuoris världsranking kommer att stiga på följande lista.
Bild: imago images/Paul Zimmer/ All Over Press

Emil Ruusuvuoris framfart i ATP-turneringen i Kazakstans huvudstad Nur-Sultan tog slut i semifinalen. Frankrikes Adrian Mannarino var bättre med 2–0 i set. Förlusten till trots är finländaren nöjd med sin turnering.

Med all rätt. Den 98-rankade Emil Ruusuvuori spelade sex matcher av vilka han vann fem – två i kvalet och tre i huvudtävlingen. Dessutom var två av motståndarna högre rankade än han själv, Jordan Thompson i andra omgången och Mikhail Kukushkin i följande match.

Ytterligare vann han över den rutinerade serben Viktor Troicki i kvalet. Troicki har halkat ner till 200-snåret på världsrankingen men har som bäst varit världstolva. Säger något om hans nivå.

Men i semifinalen kom väggen som sagt emot. Frankrikes 39-rankade Adrian Mannarino vann med siffrorna 7–5, 6–2.

– Verkligen positiv vecka. Man lärde sig igen mycket. I det här skedet börjar det kännas när man inleder i kvalet och gör sin sjätte match, säger Ruusuvuori enligt Yle Urheilu.

I första set hängde Ruusuvuori bra med i spelet även om det där sista saknades och Mannarino vann de avgörande bollarna. I andra set började batterierna vara slut för den 21-årige helsingforsaren.

– Bra kamp. Mannarino gjorde det svårt för mig. Han rörde sig bra och eftersom banan inte är speciellt snabb var det svårt att slå förbi honom. Jag måste göra en hel del jobb för varje poäng.

Tack vare de goda resultaten kommer Ruusuvuoris världsranking att stiga till placeringarna kring 83. Att höja rankingen var Ruusuvuoris främsta mål under turneringen, och att den vägen garantera honom en plats i Australiska öppna på 2021 års sida.

Mannarino berömde Ruusuvuori

Adrian Mannarino passade på att berömma den elva år yngre finländaren efter matchen.

– Han förde spelet i första set, han var bättre. Men jag lyckades brejka vid 5–5 trots att matchbilden lovade något annat. Emil är en väldigt bra spelare och han har mycket potential. Nu redan spelar han jättebra trots att han är ung, säger Mannarino enligt Yle Urheilu.

Att spela i ATP-finaler är ingen vardag för Mannarino heller, även om han som 32-åring hunnit vara med på touren i 16 år. Sin enda ATP-titel vann han i fjol i holländska 's-Hertogenbosch.

I finalen i Nur-Sultan möter Mannarino Australiens John Millman. Den 31-årige australiensaren är 45:a på världsrankingen och jagar fortfarande sin första turneringsseger.

Emil Ruusuvuori var anmäld till en tävling i Tyskland följande vecka, men den lämnar han emellan. Ruusuvuori berättade att hans höstsäsong eventuellt är över och att han börjar fokusera på Australiska öppna i januari.

Diskussion om artikeln