Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskare till SVT: al-Hol läcker som ett såll - fyra svenska IS-kvinnor på väg till Sverige

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 14:32.
Tre kvinnor i svart burka.
Bildtext Kvinnor och barn i IS-lägret al-Hol i Syrien.
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Fyra svenska kvinnor är på väg hem till Sverige från IS-lägret al-Hol i Syrien, rapporterar Sveriges Television. Kvinnorna har flytt från lägret och tagit sig till Turkiet på egen hand.

De har sammanlagt 9 barn. Familjerna har suttit fast i Turkiet i två månader, eftersom både kvinnorna och barnen måste dna-testas för att säkerställa att barnen verkligen är kvinnornas egna.

En av kvinnorna ska också ha insjuknat i covid-19, skriver SVT.

Tre av kvinnorna reste till IS i Syrien från Stockholm och en från Västsverige.

"Vi har väntat på att Sverige ska ta hem dem"

Vid ankomsten till Sverige möts kvinnorna av polis, säkerhetspolis, migrationsmyndigheter, socialtjänst och hälsovård. Barnen ska omedelbart tas om hand.

En av de nu hemvändande kvinnorna var bara 19 år då hon åkte iväg till Syrien. SVT har talat med hennes anhöriga i Sverige. De berättar att de tvingades ta saken i egna händer då inte svenska staten gjorde något.

- Vi har väntat på att Sverige ska ta hem dem. Men när inget händer har anhöriga tagit saken i egna händer och betalat smugglare. Kvinnan var 19 år när hon åkte och ångrar det nu.

Nainen ja kaksi lasta
Bildtext Hälften av barnen i al-Hol är under 5 år gamla
Bild: Ahmed Mardnli / EPA

Människosmugglare tjänar stora summor

Åtminstone två av kvinnorna lyckades fly från al-Hol med hjälp av människosmugglare, skriver SVT. Det är i regel släktingar till IS-kvinnorna som betalar pengar till smugglarligorna.

Den bedömningen gör forskaren Vera Mironova Harvard-universitetet i USA. Hon säger till SVT att al-Hol-lägret läcker som ett såll.

Ofta kostar det omkring 15 000 dollar - pengar som anhöriga skickar

- Smugglarligor på plats erbjuder kvinnorna att smugglas ut. Ofta kostar det omkring 15 000 dollar - pengar som anhöriga skickar. Kvinnorna tar sig sedan till Turkiet för att därifrån skickas till sina hemländer. Kurderna själva kallar al-Hol ett läckande såll, säger Vera Mironova.

Svenska UD erbjöd sig att föra barnen i trygghet

Sveriges Radios Ekot-redaktion rapporterade nyligen att svenska kvinnor med kopplingar till Islamska staten kommer att ställas inför rätta i Syrien.

Svenska Utrikesdepartementet ska också ha besökt svenska IS-kvinnor och erbjudit dem möjligheten att lämna i från sig sina barn för att få dem i trygghet i Sverige - ett erbjudande som kvinnorna ska ha avböjt.

Ett fyrtiotal finländare i al-Hol

Också finländska kvinnor har kommit tillbaka till Finland från al-Hol. Senast i augusti rapporterade Svenska Yle om en finländsk mamma som återvänt med sina barn.

Efter flykten från al-Hol hade familjen sökt sig till Finlands ambassad i Ankara. Enligt Utrikesministeriet bistod inte de finska myndigheterna familjen i flykten från lägret.

Ursprungligen fanns där åtminstone 11 finländska kvinnor och ungefär 30 barn. I slutet av sommaren hade åtminstone fyra kvinnor och 11 barn återvänt till Finland.

UM uppgav tidigare på hösten för Helsingin Sanomat att coronapandemin försvårar förhandlingarna om att återbörda de finländska medborgarna till Finland.

Det är svårt att röra sig i området på grund av coronaläget, och därför stampar också förhandlingarna med de lokala myndigheterna på stället, hette det.