Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HBL: Handbollslandslaget tvingas klara sig utan Benjamin Helander – coronafall i Helanders klubb Alingsås

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 14:54.
Benjamin Helander.
Bildtext Benjamin Helander missar veckans kvalmatcher.
Bild: Tomi Hänninen / Newspix24 / Handbollförbundet

Finlands herrhandbollslandslag står inför två tuffa EM-kvalmatcher i veckan. Men mot både Nordmakedonien och Danmark tvingas landslaget spela utan några av sina tyngsta pjäser. Den senaste i raden att utebli är Benjamin Helander, vet Hufvudstadsbladet berätta.

Orsaken till att vänsteryttern Benjamin Helander missar båda kvalmatcherna stavas covid-19. I Helanders svenska klubb Alingsås HK har covid-19-fall konstaterats och sålunda tvingas den 22-årige Helander stanna hemma.

– Tyvärr har Helander tvingats lämna återbud till landslaget den här gången på grund av sjukdom. Det är synd eftersom han har en mycket stark säsong bakom sig i Alingsås, säger landslagets chefstränare Ola Lindgren till Hufvudstadsbladet som var först ute med nyheten om att Helander missar landslagsmatcherna.

Enligt HBL har Helander varit rejält målhungrig i årets liga: bland annat ligger han på 16:e plats i skytteligan i Sverige och från straffkastlinjen har han ett fläckfritt saldo med 25 mål på 25 försök.

Rönnberg ändå viktigast

Lindgren säger att det är beklagligt att Helander missar matcherna men att rutinerade Teemu Tamminen är ett utmärkt komplement.

– Nico Rönnbergs skada är ett större avbräck för oss. Han är en spelare som individuellt kan göra lätta mål och lösa situationer.

Tidigare i veckan blev det klart att vänsterbacken Rönnberg missar EM-kvalmatcherna på grund av en magmuskelskada.

Utöver Rönnberg och Helander saknas också BK-46:s linjespelare Robin Sjöman som är skadad.

Finland inleder sitt EM-kval på onsdag med bortamatch mot Nordmakedonien. På lördag är det hemmamatch på programmet och inget mindre än de regerande OS-mästarna och världsmästarna Danmark som står för motståndet.

Diskussion om artikeln