Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Samooja kom ett slag från sin första deltävlingsseger på Europatouren – men fick ge sig efter dramatisk putt: ”Kom som en chock då den hoppade ut”

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 20:58.
Kalle Samooja.
Bildtext Kalle Samooja.
Bild: Alexandra Wey / EPA-EFE / All Over Press

Kalle Samooja slutade tvåa i Europatourens deltävling på Cypern. Samooja inledde den avslutande dagen som delad tvåa – och fick ge sig efter särspel. Sami Välimäki föll i sin tur ner till sexa i sammandraget.

Det var bäddat för en fantastisk blåvit dag på Cypern.

Kalle Samooja och Sami Välimäki delade på andraplatsen inför den avgörande dagen – och inledningsvis såg det ut att gå vägen. Välimäki ledde till och med halvvägs in i rundan, men föll sen ner till sexa efter tre bogeys.

Samooja såg ändå till att hålla toppformen hela vägen. Samooja noterades för sju under par under den sista omgången och slutade på sammanlagt -20 – lika få slag som engelsmannen Callum Shinkwin.

Särspelet slutade ändå i engelskt jubel. Samooja försökte matcha Shinkwins putt för att förlänga dusten, men bollen hoppade rullade ut ur hålet.

– Jag såg det som en självklarhet att jag skulle klara den. Det kom som en chock då den hoppade ut ur hålet, säger Samooja till Yle Urheilu efteråt.

– Så känslan är lite tudelad. Det var en bra runda, jag gjorde egentligen inga misstag. Men samtidigt tycker man att det ska räcka till för att vinna. Jag inledde ändå dagen ett slag bakom ledaren. Men han kämpade också väl, fortsätter han.

Caddien missnöjd med just -20

För Samooja skulle det ha varit karriärens första deltävlingsseger på Europatouren.

– Som helhet var veckoslutet riktigt lyckat. Dessutom lite kul att resultatet blev just -20. Min caddie lovade på fredagen att han inte behöver någon lön för den här helgen om vi slutar på -20. Så han var också lite tudelad, säger Samooja.

– Om man ändå vill skylla på något så är det den första rundan man ska fokusera på. Jag var inte riktigt vaken då ännu och gjorde några onödiga fel, säger Samooja, som klarade den första omgången på 70 slag.

I slutet av den tredje rundan var det till och med delad finländsk ledning då Samooja och Välimäki låg i täten.

Sami Välimäki
Bildtext Sami Välimäki.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

– Jag tror inte det har hänt någonsin tidigare. Vi hade en väldigt bra kvartett här från Finland. Jag tänkte att allt jag behöver göra är att slå Sami. Men han hade en lite tyngre stund på banan mot slutet.

Utöver Samooja och Välimäki deltog också Mikko Korhonen och Tapio Pulkkanen i tävlingen. Korhonen slutade på delad 17:e plats, medan Pulkkanen fick nöja sig med att vara 58:a.

Touren fortsätter redan nästa vecka på just Cypern.

– Så den där första segern kan vara rätt nära, tror Samooja.

Diskussion om artikeln