Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK klasser bättre än IFK Mariehamn – se målen som säkrade nytt ligaguld

Från 2020
Uppdaterad 01.11.2020 21:51.
HJK säkrade guldet efter kross i Mariehamn - Spela upp på Arenan

HJK hade redan i praktiken säkrat guldet men nu är man också officiellt mästare coronasäsongen 2020. Det klarnade då man i kväll körde över bottenlaget IFK Mariehamn. Man blir aldrig trött på att vinna, säger Rasmus Schüller efter segern.

I torsdags kom beskedet att det inte kommer att spelas några slutserier den här hösten och att säsongen tar slut efter grundserien. Redan då hade HJK i praktiken säkrat ligaguldet i och med sitt försprång och bättre målskillnad än tvåan KuPS.

I dag blev det svart på vitt att HJK är mästare då man slog IFK Mariehamn på bortaplan. HJK säkrade sitt 30:e ligaguld då man vann matchen med 5–0.

– I det stora hela har vi gjort en jämn säsong och vi har 25 spelare som tar ansvar. Vi är ett starkt lag och värdiga mästare. Vi lät oss inte störas fast vi tappade poäng några gånger, säger Rasmus Schüller till Ruutu.

HJK har underpresterat de senaste åren men i år spelade laget hem dubbeln. För några veckor sedan vann man också cupen.

– Det är inte alltid lätt att leva upp till förväntningarna. HJK förväntas alltid bli mästare och det förvaltade vi bra i år. Man blir aldrig trött på att vinna, säger Schüller.

Tre mål i första halvleken avgjorde matchen

I kvällens match var HJK:s seger aldrig hotad. Laget avgjorde med tre mål i den första halvleken.

Först var det Markus Halsti som nickade in 1–0 efter ett inlägg från högerkanten i den tionde minuten. HJK:s andra mål var nästan en kopia på det första men den här gången var det skyttekungen Roope Riski som satte pannan till på ett inlägg i den 20:e minuten. Riski nickade sedan också 3–0 strax före paus.

Tidigt i början av den andra halvleken gjorde Eetu Vertainen 4–0 efter en hörna och då fem minuter återstod att spela fastställde Tim Väyrynen slutresultatet.

HJK vinner alltså ligan medan KuPS och FC Inter gör upp om andraplatsen. En poäng skiljer mellan lagen inför den sista omgången.

IFK Mariehamn har gjort en urusel höst och inte vunnit sedan i slutet av augusti. Då TPS knep tre poäng mot SJK igår är allt fortfarande öppet gällande kvalplatsen. Inför den sista omgången ligger ”Grönvitt” två poäng före TPS i tabellen.

IFK Mariehamn möter Haka i den sista omgången på onsdag medan TPS ställs mot KuPS.

– Det är bara att ta nya tag och vi har allt i egna händer i sista omgången. Vi ska inte stressa upp oss utan bara köra på, säger IFK:s Gustaf Backaliden.

Resultat:

IFK Mariehamn – HJK 0–5 (0–3)
10´ 0–1 Markus Halsti
20´ 0–2 Roope Riski
38´ 0–3 Roope Riski
55´ 0–4 Eetu Vertainen
85´ 0–5 Tim Väyrynen

Publik: 590

Nationella ligan:

TPS – FC Honka 1–4 (1–2)
23´ 0–1 Riikka Hannula
34´ 1–1 Daniela Sandås
37´ 1–2 Dana Leskinen
57´ 1–3 Saara Lappalainen
81´ 1–4 Milla Punsar

Publik: 192

Bildkälla: Ruutu

Diskussion om artikeln