Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles enkät: Trumps period har inte varit till nytta för Finland, säger majoriteten av riksdagsledamöterna - “Jag tror knappast att en sådan tölp har varit till nytta för någon alls”

Från 2020
Uppdaterad 02.11.2020 12:05.
President Trump under presskonferensen på söndag kväll, där han avvisade NYT:s uppgifter om hans skatter.
Bildtext Yle frågade riksdagsledamöterna om Trumps första period som president var gagnat Finland eller inte.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

- Jag tror knappast att en sådan tölp kan vara till nytt för någon, om inte sedan för Putin, skriver riksdagsledamot Ben Zyskowicz (Saml) i sitt svar till Yle (översättning från finskan).

- Finlands och USA:s politiska relationer har aldrig varit så täta som under de senaste fyra åren, motiverar kristdemokraternas Peter Östman som har motsatt åsikt.

Yle frågade alla riksdagsledamöter om Donald Trumps period som president har gagnat Finland. Sammanlagt 140 ledamöter svarade på enkäten.

Majoriteten, 89 riksdagsledamöter, svarade nekande på frågan, men nitton riksdagsledamöter ansåg att Trumps period har varit till nytta för Finland.

De osäkras andel var ganska hög. 32 riksdagsledamöter svarade “vet inte”. En av den är Centerns Eeva Kalli.

- Finland har haft goda och täta bilaterala relationer till USA också under Trumperan. Så ska det vara också framöver oberoende av valresultatet, motiverar Kalli.

Presidentvalet hålls i USA i morgon tisdag. De två kandidaterna är den sittande presidenten, republikanernas Donald Trump och demokraternas kandidat Joe Biden.

Grafik över ledamöternas inställning till Trumps presidentperiod.
Bild: Yle/ Ilkka Kemppinen

En oförutsägbar skrytmåns som bryter ner internationellt samarbete

Många av de riksdagsledamöter som anser att Trumps första period inte har varit till nytta för Finland lyfter upp Trumps dåliga inflytande på hela kulturen kring internationella överenskommelser.

Anneli Kiljunen (SDP) påminner om att Trump drog bort USA från Parisavtalet, från FN:s människorättsråd och från kärnavtalet med Iran.

- Trump har fört med sig instabilitet i världen. Instabiliteten har också påverkat Europa och Finland. Hans utrikespolitik är svår att förutsäga och ryckig. Agerandet styrs av tanken Amerika först, skriver Kinnunen (på finska).

Alla gröna riksdagsledamöter som svarade på enkäten säger nej till att Trumps period har varit till nytta för Finland. Bland Vänsterförbundets och SFP:s ledamöter finns bara en som inte vet.

- Trump har fört en politik som är fientlig mot de mänskliga rättigheterna, en politik som skadar hela planeten och dess människor. Chauvinismen, likgiltigheten mot fattiga och undertryckta samt att alltid skylla på andra personifieras i Trump. Här finns världsmästaren i dåligt föredöme för hela världens unga, motiverar Outi Alanko-Kahiluoto (grön).

Centerns Antti Kurvinen lyfter också upp de ekonomiska aspekterna.

- Osäkerheten, rörigheten i världspolitiken och -ekonomin är inte bra för exportberoende Finland. Trumps negativa inställning till frihandel har varit ett stort problem för Finland. Också nordiska företag behöver frihandel.

SFP:s Eva Biaudet poängterar också det sätt på vilket Trump enligt henne har påverkat den politiska retoriken.

- Trumps period har fungerat som en motor och en inspiration för högerextrema rörelser och för hatprat som uppviglar till våld - legitimerat spridande av felaktig information och politiserande med fel information.

- Trumps period har lett till mera osäkerhet i världen och legitimerat uppsvinget av konservativa värden. Det här syns till exempel genom att man trampar på kvinnors och minoriteters rättigheter och genom en normalisering av ytterhögern, motiverar Vänsterförbundets Veronika Honkasalo.

“Samarbetet har intensifierats och det har varit till nytta för Finland”

Största delen av dem som ansåg att Trumps period har varit till nytta för Finland var sannfinländare, men så svarar också tre centerpartister, två socialdemokrater och två kristdemokrater.

- Under Trumps period har USA åtminstone hållit exceptionellt mycket kontakt med Finland. De ekonomiska relationerna är det svårt att ta ställning till i det här skedet på grund av coronaepidemin, konstaterar Päivi Räsänen från Kristdemokraterna.

- Åtminstone i ärenden som gäller försvaret har samarbetet intensifierats och det har säkert gagnat Finland, motiverar Sannfinländarnas Mikko Lundén.

De flesta av dem som ser fördelar i Trumps presidentperiod understryker de täta relationerna mellan USA och Finland och president Sauli Niinistös besök i Vita huset, och lyfter speciellt fram Trumps möte med Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors i juli 2018.

- Att träffen ägde rum just i Finland är viktigt för oss, skriver till exempel Katri Kulmuni från Centern.

I sannfinländarnas motiveringar betonas dessutom en uppskattning av Trump som fredens president: Trump har inte inlett krig såsom hans föregångare. Enligt vissa har situationen i Mellanöstern blivit bättre då Trump har främjat förhandlingar mellan Israel och en del arabländer.

- Trump är värd Nobels fredspris för sin insats i Mellanöstern, skriver Veikko Vallin (Sannf).

Sannfinländarnas Leena Meri tackar Trump för en ny typ av politisk djärvhet och frispråkighet.

- Jag är faktiskt inte av samma åsikt som Trump, men det viktigaste med hans politik är att våga skaka om förstelnade sätt att göra politik. Trumps Amerika först-politik har också gjort fosterländsk politik mera acceptabel.

Trumps period har haft både goda och dåliga sidor

En förvånansvärt stor del av dem som svarade på enkäten kunde inte ta ställning till frågan om Trumps period har varit till nytta för Finland. Många skriver att frågan är för onyanserad och att det under Trumps period har hänt både bra och dåliga saker.

- Oberoende av vem som är USA:s president måste Finland upprätthålla fungerande och intensiva relationer med USA: Så har det varit också under den här perioden. Å andra sidan har USA:s utrikespolitik under Trumps period varit virrig och svår att följa, skriver Merja Mäkisalo-Ropponen (SDP).

- Det går inte att svara ja eller nej på frågan. Samarbetet med USA ska granskas under en längre tid än bara en presidentperiod, svarar Centerns Mikko Savola.

Också majoriteten bland de sannfinländska riksdagsledamöterna är osäkra trots att partiet är mest positivt till Trumps period som president.

- Det finns sådant som har gagnat oss och annat som inte har gjort det. Det är omöjligt att säga vilka händelser som har att göra med USA:s presidentskap i allmänhet och vilka som har att göra med Trump. Himlen har inte fallit ner på oss också om Trump blev vald, skriver Lulu Ranne (sannf).

- Jag tror inte att det spelar en större roll för Finlands och USA:s relationer vem som är USA:s president, konstaterar å sin sida Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah.

Artikeln Ylen kysely: Trumpin kausi ei ollut eduksi Suomelle, sanoo kansanedustajien suuri enemmistö - "En usko, että tuollainen tolvana on ollut hyödyksi juuri kenellekään" är översatt till svenska av Carmela Walder.