Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ytterligare en elev i Sipoonlahden koulu smittad - läs det senaste om coronavirusläget i Östnyland

Från 2020
Uppdaterad 05.11.2020 10:52.
En stor brun tegelbyggnad vid en skolgård.
Bildtext Ytterligare en elev i Sipoonlahden koulu har coronaviruset.
Bild: Yle / Mira Bäck

Vi uppdaterar kontinuerligt den här artikeln med information om hur coronaviruset påverkar livet i Östnyland den här veckan. Alla coronavirusnyheter hittar du här.

Så här ser dagsläget ut när det gäller coronafall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

I den här artikeln kan du se läget i din egen kommun i Svenskfinland. Och här hittar du vår föregående artikel med östnyländska coronauppdateringar.

5 november kl. 10.52: Ytterligare en elev i Sipoonlahden koulu har coronaviruset

Ytterligare en elev i Sipoonlahden koulu i Sibbo har smittats av coronaviruset.

Eleven har varit i skolan medan hen var smittsam, men var då symptomfri.

Eleverna i en undervisningsgrupp i årskurs 6 samt några personer som hör till undervisningspersonalen har exponerats för smittan.

Personerna har försatts i karantän.

Vårdnadshavarna till de berörda har meddelats om läget på onsdag kväll.

Eleverna som är i karantän får distansundervisning.

Den elev som har coronaviruset har isolerats, och hen har inte via skolan varit i kontakt med den elev i Sipoonlahden koulu som förra veckan konstaterades vara smittad.

2 november kl. 11.00: En studerande vid Linnankosken lukio smittad av coronaviruset - 30 exponerade

En studerande vid Linnankosken lukio i Borgå konstaterades vara smittad av coronaviruset på söndag kväll. Den smittade har isolerats och vårdas hemma.

Totalt har cirka 30 personer exponerats för smittan. Sju är Borgåbor och två är studerande vid Linnankosken lukio. Hälsovårdsmyndigheterna har varit i kontakt med de Borgåbor som har exponerats och de sitter i karantän hemma.

Exponeringen påverkar inte skolans verksamhet i övrigt. Klasserna fortsätter skolgången enligt läsordningen med beaktande av tidigare givna skydds- och hygienanvisningar.

- I skolan har man noggrant följt säkerhetsanvisningarna och använt munskydd. Det är mycket viktigt att munskydd används. Eftersom de har varit i bruk så har fler inte exponerats den här gången. Exponeringarna har skett på annat håll än på lektionerna, säger överläkare Susanna Parilo.

Också två idrottslag på annat håll i Nyland har exponerats för smittan. Hälsovårdsmyndigheterna i deras hemkommuner är i kontakt med de exponerade och de sätts i karantän.

- Under den senaste månaden har coronaviruset spridit sig snabbt också i Borgå. Om man har ens lindriga coronasymptom ska man inte gå till skolan eller arbetet, eller delta i idrottshobbyer, andra hobbyer eller evenemang, understryker social- och hälsovårdsdirektör Ann-Sofie Silvennoinen.

Enligt Silvennoinen har färre Borgåbor sökt sig till coronatest den senaste tiden. Enligt henne är det oroväckande eftersom det betyder att staden inte kan bryta smittkedjor.

- Alla Borgåbor ska följa med sitt mående, och om man får symptom ska man ringa hälsovårdscentralens rådgivningsnummer och gå på coronatest. Det är också väldigt viktigt att vi kommer ihåg att iaktta god handhygien och följa anvisningarna om hostande, säkerhetsavstånd och användning av munskydd, fortsätter Silvennoinen.

2 november kl. 6.15: Coronavirussmitta i Sipoonlahden koulu i Sibbo

På söndag kväll meddelade Sibbo kommun att en elev i Sipoonlahden koulu har smittats av coronaviruset. Eleven har varit symtomfri och vistats i skolan under tiden då hen smittat.

Eleverna och undervisningspersonalen i tre undervisningsgrupper i årskurs 9 har exponerats för smittan under den tiden och sätts i karantän. Den smittade eleven har isolerats.

Vårdnadshavare till eventuellt exponerade elever har meddelats via Wilma och eleverna har blivit ombedda att stanna hemma på måndagen. De elever som är i karantän får distansundervisning.

Kommunens enhet för smittsamma sjukdomar ringer också alla personer som ska sitta i karantän.

Sipoonlahden koulu är en enhetsskola för årskurserna 1-9 i södra Sibbo. Skolan har också föreskoleundervisning.

Coronavirusfallet i Sipoonlahden koulu har inget samband med exponeringen i Söderkulla skola som konstaterades tidigare förra veckan. Sipoonlahden koulu är verksam i samma fastighet som Söderkulla skola, men skolorna har olika lokaler.

De övriga årskurserna i Sipoonlahden koulu samt förskoleeleverna har inte exponerats för viruset och de fortsätter i närundervisning med beaktande av säkerhets- och hygienanvisningarna.

Söderkulla skolas elever har inte heller exponerats för viruset i samband med smittofallet i Sipoonlahden koulu.

Lokala rekommendationer för coronaläget i Östnyland