Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump dementerar att han tänker utropa sig som segrare under valnatten: ”En falsk rapport”

Från 2020
Uppdaterad 02.11.2020 08:11.
Trump i röd skärmhatt talar till åskådare.
Bildtext Donald Trump förnekade uppgifterna under ett kampanjstopp i North Carolina. Den här bilden är från Florida 29 oktober.
Bild: PETER FOLEY / AOP

Över 90 miljoner amerikaner har redan röstat i presidentvalet. Det massiva antalet förhandsröster sätter valmyndigheternas kapacitet på prov. Nyhetssajten Axios rapporterar att president Donald Trump överväger att utnyttja läget och utlysa sig som valets segrare under valnatten. Även om rösträkningen inte är fullbordad.

Axios hänvisar till tre samstämmiga källor och hävdar att Trump planerar att använda sig av strategin för att i efterhand kunna påstå att poströster är inte är legitima.

Trump förnekade uppgifterna under ett kampanjstopp i North Carolina.

– Det är en falsk rapport. Vi får se vad som händer. Men det är horribelt att röstsedlar kan dyka upp efter valdagen, sa Trump till den samlade presskåren.

Joe Biden gav svar på tal

I två av vågmästardelstaterna, Pennsylvania och Wisconsin, får valmyndigheterna inte bearbeta röstsedlarna förrän på valdagen. En del av valdistrikten i Pennsylvania har meddelat att de inte kommer att börja räkna poströster förrän morgonen efter själva valdagen.

Det kan leda till att presidentvalets vinnare inte kan fastställas under valnatten.

Joe Biden lovade att demokraterna inte kommer att tillåta Trump att stjäla valet.

– Det amerikanska folket har ögonen öppna. Vi vet nu vad Donald Trump går för. Vi ska ta möjligheten att bygga upp vårt land igen från grunden, sa Biden i Pennsylvania.

Fördel Biden i flera vågmästardelstater

En färsk opinionsundersökning visar att Joe Biden leder över Donald Trump i nyckeldelstaterna Pennsylvania, Arizona, Wisconsin och Florida.

I både Pennsylvania och Arizona är Bidens försprång sex procentenheter, medan hans övertag i Wisconsin är hela elva procentenheter. I Florida är Bidens ledning tre procentenheter vilket är inom felmarginalen.

Dessutom har den högsta domstolen i Texas har förkastat en stämningsansökan som skulle ha ogiltigförklarat över 100 000 röster som lämnats in på drive-in-stationer i Houston, där demokratiska väljare är i majoritet.

Kampen om segern i Texas är oerhört hård.De senaste gallupsiffrorna visar att Trump och Biden är lika populära i den traditionellt så starkt republikanska delstaten.

Oroligheter på kommande efter valdagen?

En stor majoritet av amerikanerna är oroade över att valet kommer att leda till oroligheter.

På söndagen blockerade Trump-anhängare två av de livligaste landsvägarna strax utanför stadskärnan och orsakade massiva trafikstockningar. Många affärer i storstäderna har redan barrikaderat sina skyltfönster och dörrar på grund av risken för upplopp.

Presidentvalet i USA - så här går det till - Spela upp på Arenan