Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo till HS: Ny specialgrupp inom polisen ska få bukt med människohandel

Från 2020
Anonyma händer mot ett rödfärgat fönster.
Bildtext Människohandel är dold brottslighet där människor i svag ställning utnyttjas för ekonomisk vinning.
Bild: EPA/ Alamy

En ny grupp inom polisen ska börja utreda och motarbeta människohandel. Gruppen kommer till en början att bestå av tjugo poliser, vilket anses vara en betydande resursökning.

Enligt inrikesminister, de Grönas Maria Ohisalo är arbetet mot människohandel en "enorm människorättsfråga" och företag som utnyttjar människor orsakar trångmål för hederliga företag.

En blond kvinna i munksydd fotograferad i närbild.
Bildtext Minister Maria Ohisalo.
Bild: Lehtikuva

I praktiken ska arbetet skötas av 17 poliser vid Helsingforspolisen och tre personer vid Centralkriminalpolisen, och gruppen ska inleda arbetet kring årsskiftet.

Betydande satsning

Resursökningen anses betydande. Tidigare i höst befarades att specialgruppen skulle bli för liten. Gruppen ska ansvara för arbetet i hela Finland, vilket betyder att det kunnande som finns inom gruppen också utnyttjas vid polisens övriga inrättningar.

Människohandel är dold brottslighet där oftast människor i svag ställning faller offer. Det handlar inte endast om de som utnyttjas för koppleri och sexhandel, människohandel förekommer också inom restaurangbranschen, städbranschen och lantbruk. Bland annat Helsingin Sanomat har rapporterat flitigt om människohandel i Finland.

I Finland har också allt fler offer trätt fram, vilket syns bland annat vid Brottsofferjouren som erbjuder stödtjänster för människohandelsoffer. På fyra månader har antalet klienter stigit med hundra till totalt 400 i oktober, enligt HS.

Behov redan länge

Behovet för en dylik grupp har funnits länge och efterlystes av riksdagen redan för tio år sedan.

Ohisalo har höga förväntningar på gruppen, men betonar att människohandel kräver uppmärksamhet och åtgärder också av övriga samhällsaktörer.

- Jag hoppas att allt fler offer vågar kräva rättvisa och människovärdig behandling. För närvarande litar inte alla på myndigheterna. De som lever i samhällets marginal måste uppleva att de kan få hjälp, säger Ohisalo till HS.