Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Influerare tjänar allt mer och har inga tydliga regler: "Jag vill ändå känna att det jag publicerar är det jag tycker och tänker"

Från 2020
Kvinna som står framför en byggnad och höstlov på marken. Hon har ena handen i sitt blonda hår och den andra i jeansfickan. Hon ler och tittar åt vänster.
Bildtext Sandra Holmäng har nästan 13 000 följare på Instagram och jobbar främst som influencer.
Bild: Privat/Sandra Holmäng

I fjol tjänade en finländsk influerare för första gången över 200 000 euro. Youtubern Lauri Puttonen eller TheRelaxingEnd som han heter på Youtube tjänade nämligen så mycket som 230 000 euro. Yrket som influerare är nytt, de har inte några tydliga gemensamma regler och deras makt och inkomster ökar hela tiden.

Vi älskar att hata influencers - ändå vill vi vara som dem

39:46

Influerare tjänar allt mer pengar. De tio influerare som tjänade bäst i Finland förra året tjänade alla över 80 000 euro var. På listan finns flera youtubers, bland annat Lauri Puttonen, som alltså tjänade mest på sina unboxingvideon, videon där du öppnar paket.

Youtubern Janne Naakka tjänade 131 000 euro i fjol och youtubern Miisa Rotola-Pukkila tjänade 119 000 euro. Det är också allt fler poddare som är med på listan över de influerare som tjänar mest pengar.

De här influerarna tjänade mest i Finland år 2019

Även om det inte finns gemensamma regler för influerare finns det lagar gällande marknadsföring och bilder som de måste följa.

Influeraren och före detta Miss Finland, Sara Chafak, fick kritik för att hon kopierat bilder från internet utan lov, publicerat bilderna och låtsats att det var hennes egna. Det här är inte okej enligt upphovsrättslagen eftersom det alltid är fotografen till en bild som äger den.

Margaux Dietz som är influerare i Sverige förde fram information om coronaviruset i en video och uppmanade folk att handla för att det enligt henne "snart skulle bli lockdown" i Stockholm.

Också andra uttalar sig och delar med sig av information gällande coronapandemin och följarna blir påverkade av det som skrivs och sägs.

Regler för influencers

Undersökningen “Hur påverkar en influerare?” beställd av PING Helsinki våren 2019 visar att influerare har en stor påverkan på sina följares beteende. Hälften av de som svarade i åldern 15-24 säger att influerare har påverkar deras val gällande hälsa och skönhet och nästan hälften säger att de påverkar andra dagliga val.

Influerare borde förstå hurudan makt de har och hur de ska handskas med den, säger Tiinu Wuolio vd för innehållsmarknadsföringsbyrån Medita.

- Ju fler anhängare de har, desto större är ansvaret. De ansvarar för sitt eget innehåll och vill inte göra sina anhängare besvikna. Naturligtvis är de också ansvariga gentemot sina kommersiella samarbetspartners, säger Wuolio.

Influerare tänker också på sitt ansvar

Också när det gäller coronaläget har många influerare stött på kritik mot hur de beter sig.

Många som har stora följarskaror på Instagram eller Youtube reser och festar, även om coronaviruset fortfarande härjar i världen.

Men vems ansvar är det då? Är det influerare som borde visa gott exempel eller är det följaren som inte borde lyssna på och härma allting som influerare säger och gör?

Båda. Det säger i alla fall influerarna Sandra Holmäng och Ronja Strömvall.

Både Holmäng och Strömvall har Instagram och blogg. Holmäng har knappt 13 000 följare på sin Instagram och arbetar i huvudsak som influencer. Medan Strömvall har drygt 1 000 följare på Instagram och gör samarbeten på sin blogg då och då.

kvinna med hårband ler mot kameran
Bildtext Sandra Holmäng ångrar att hon i början av sin influerarkarriär gjorde samarbeten med företag mot gratis produkter.
Bild: Yle/Ari Hautamäki

Både Strömvall och Holmäng tänker igenom allt de publicerar på sina bloggar och på Instagram.

- Alkohol har jag inte med på bilder på bloggen. Jag vill inte förknippas med det och jag vill inte marknadsföra att man måste ha alkohol för att delta i studieevenemang.

Holmäng undviker också vissa saker i sin blogg, som att benämna något som hälsosamt eftersom hon inte vill lägga någon värdering i det hon skriver. Hon skriver en del om hälsa och låter det vara upp till läsaren att tolka om det är hälsosamt.

- I det stora hela vill jag ändå känna att det jag publicerar är det jag tycker och tänker. Det är ju ändå min kanal. Följer man mig vill man ha mina åsikter och tankar.

Varken Strömvall eller Holmäng har publicerat inlägg som fått mycket kritik. Men om folk skulle reagera kritiskt mot något inlägg och de själva inser att “okej jag har gjort fel” så skulle de förklara hur de tänkte och be om ursäkt.

Kvinna med ljusbrunt lockigt hår över ena axeln. Ser in i kameran och ler.
Bildtext Ronja Strömvall är bloggare och tycker att influerare har ett stort ansvar över vad de säger och skriver.
Bild: Privat/Ronja Strömvall

Svårt med källkritik

Det negativa med att influerare har stor makt är att de kan skriva felaktig information, säger Pinja Orre som bland annat sköter marknadsföringen på influencernätverket PING Helsinki. Hon påpekar däremot att följarna är snabba med att sluta följa eller bojkotta influerarna.

- Vi vill vara med och utbilda och hjälpa influerare förstå sitt eget ansvar och att de inte kan dela vad som helst. De måste se att fakta är rätt och att de skiljer på egna åsikter och vad som är fakta, säger Orre.

Enligt Tiinu Wuolio är det svårare än tidigare att veta vem man ska lita på när det gäller information och vad som är sant. Hon tycker att varje organisation och varje individ bör sträva efter att vara en pålitlig informationskälla.

- Också med professionella influerare kan det vara problematisk med komplexa frågor som åtgärder mot corona, vaccinationer eller vård av allvarliga hälsoproblem, komplexa energifrågor och klimatförändring.

Ronja Strömvall och Sandra Holmäng tycker att om man vill skriva journalistiskt innehåll borde man också ha koll på källor och källhänvisa i inlägget.

Vem ska då granska influerare?

Det finns i dagsläget ingen instans som granskar influerare.

Journalister har Opinionsnämnden som granskar journalister, men de granskar inte influerare även om de skulle vara frågan om influerare som skriver journalistiskt innehåll.

Tiinu Wuolio och Eero Hyvönen ordförande vid Opinionsnämnden för massmedier tycker att man borde ha självreglering för branschen, alltså att influerarna tillsammans kommer överens om gemensamma regler.

- Lagen kan man kringgå, det är svårare att kringgå självreglering, säger Tiinu Wuolio.

Eero Hyvönen är ordförande för ONM
Bildtext Eero Hyvönen tycker att självreglering för influencerbranschen skulle vara det bästa för att övervaka.
Bild: Ronnie Holmberg

Enligt Eero Hyvönen kommer det här att ta lång tid eftersom branschen är så ny.

En sak som Ronja och Sandra tycker att skulle kunna finnas är utbildning och kurser för influerare.

- Vissa livnär sig som influerare men det är ju jättemånga som gör det som en hobby. Då tycker jag ändå man ska få skriva det man själv vill och är intresserad av och inte fokusera för mycket på samarbetspartners och de som läser. Om man börjar tänka för mycket så tar det nästan bort inspirationen och det roliga i det, säger Ronja.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln