Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stabijhounen Aatu räddade en äldre granne som fått sjukdomsattack – utsågs till Hjältehund

Från 2020
Uppdaterad 03.11.2020 15:47.
En svartvit hund sitter i ljungen
Bildtext Hjältehunden Aatu
Bild: Privat

Stabijhounen Aatu räddade en granne som fått en sjukdomsattack. Han belönas med titeln Hjältehund.

Aatu hade på efternatten väckt sin ägare och stirrat ut genom fönstret.

Ägaren hörde ljud utifrån, och gick tillsammans med Aatu för att ta reda på vad det var för ljud. Där hittade de en äldre granne som låg på ena sidan.

Aatu höll grannen varm tills ambulansen anlände.

Vanligtvis brukar Aatu inte reagera på ljud i grannskapet, men nu hade han hört grannens rop på hjälp. Det var i sista stund, eftersom grannen hade fått en allvarlig sjukdomsattack.

En av 22 Hjältehundar i år

Aatu belönas med Finska Kennelklubbens titel Hjältehund. Kennelklubben belönar varje år hundar som har bidragit till att människoliv har räddats.

I år utsågs 22 Hjältehundar. De har räddat människor som råkat ut för sjukdomsattacker, hotande bränder eller som varit borttappade. Aatu är den enda hunden från Egentliga Finland i år.

Hjältehundarna har årligen sedan 1997 belönats på den finska hundmässan Koiramessut i Messukeskus i Helsingfors i december, men i år har mässan skjutits fram till 6-7.3.2021.

Sanni, Dascu, Rico och Lily är Hjältehundar

År 2010 utsågs de vita vallhundarna Sanni och Dascu från Dragsfjärd till Hjältehundar för att de väckt sin matte då det började brinna.

Trion befann sig i Lappland då varmvattencisternen i huset fattade eld. Hundarna väckte sin matte och ledde henne ut ur huset.

År 2016 belönades den pragska råtthunden Rico med titeln Hjältehund. Rico räddade i oktober sin ägare undan en eldsvåda i Åbostadsdelen Liljedalen.

Rico började plötsligt skälla, och han slutade inte trots att matte sade till. Rico slutade skälla först då ägaren hade kommit ut ur huset med sina hundar. Då först märkte hon att det brann i grannhuset på tre våningar, och att branden via en balkong hade spritt sig till hennes grannes bostad.

Hjältehunden Lily
Bildtext Lily utsågs 2018 till Hjältehund.
Bild: Salmisten kotialbumista

För två år sedan utsågs chihuahuan Lily i Salo till Hjältehund. Han räddade sin mattes liv då hon höll på att kvävas.

Matte fick en brödbit i halsen och fick ingen luft, men Lily skällde rabiat tills husse vaknade och kunde hjälpa.