Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Årets företag i Egentliga Finland är Skärgårdens Brunnsborrning: "Jag trodde inte att ett litet företag från Pargas skulle få det här priset"

Från 2020
Uppdaterad 02.11.2020 15:40.

Skärgårdens Brunnsborrning är årets företagare i Egentliga Finland

11:06

Skärgårdens Brunnsborrning har utsetts till Årets företag i Egentliga Finland. Priset offentliggjordes på en prisutdelning i lördags och på måndagen hölls även en prisutdelning på stadshuset i Pargas.

I prismotiveringen sägs att Skärgårdens Brunnsborrning är ett pålitligt och modernt företag som vill utvecklas. Jimmy Kronberg, som är VD och energiexpert för Skärgårdens brunnsborrning, är positivt överraskad över priset.

- Det är en stor ära för oss att få det här priset. Jag trodde inte ens det var möjligt att ett företag från lilla Pargas skulle få det här priset. Det är roligt att bli uppmärksammad, säger Kronberg.

50 år av brunnsborrning

Skärgårdens brunnsborrning firar i år sitt 50-årsjubileum. Bertel Fjäder grundade företaget 1970 med planer på att få borrbrunnar ut på öar i skärgården. Fjäder byggde också flottor som används än i dag. På 1990-talet kom jordvärmen med i bilden och i dag erbjuder företaget flera olika ekologiska energilösningar.

Jimmys farbror, Peter Kronberg tog över företaget 1990 och då kom också Jimmy Kronberg med i bilden. I dag sitter flera av Kronbergs familjemedlemmar i företagets ledning.

- Visst har man hört skräckhistorier om familjeföretag där familjemedlemmarna grälar, men för oss har det fungerat bra. Vi jobbar tillsammans för att utveckla företaget. Men lika mycket beror vår framgång på våra anställda. Det är de som gjort det här möjligt, säger Kronberg.

Framtiden ser ljus ut

I början av 1990-talet hade företaget tre anställda, i dag jobbar 19 personer i företaget. Företagets omsättning har ökat mycket under årens lopp, speciellt under de senaste fem åren.

- Vi har jobbat ganska länge med det här. Vi vet vad vi håller på med och branschen utvecklas hela tiden, så framtiden är på vår sida, säger Kronberg.

två kvinnor och en man med blommor i handen på prisutdelning.
Bildtext Café Kajutans Johanna Lehto och Katja Iinatti och Skärgårdens Brunnsborrnings Jimmy Kronberg var på plats under prisutdelningen i Pargas på måndagen.
Bild: Carmela Johansson/Yle

I varje kommun i Egentliga Finland har man också utsett Årets företag.

Årets företag i Pargas är Café Kajutan, i Kimitoön är det Wahlstens varuhus, i S:t Karins Tuorlan Majatalo och i Åbo SM Maanpää.

Diskussion om artikeln