Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Barnen i Frankrike är tillbaka vid skolbänken för första gången sedan mordet på läraren Samuel Paty - tyst minut i alla skolor

Från 2020
Uppdaterad 02.11.2020 16:00.
Frankrikes premiärminister Jean Castex besöker en skola i Conflans-Sainte-Honorine, den ort där den mördade läraren Samuel Paty undervisade.
Bildtext Frankrikes premiärminister Jean Castex besöker en skola i Conflans-Sainte-Honorine, den ort där den mördade läraren Samuel Paty undervisade.
Bild: All Over Press

Skolorna öppnar mitt i en våg av mindre terrorattacker runt om i Frankrike. Säkerhetsnivån kring skolor har höjts i hela landet. Premiärminister Jean Castex besökte i morse den skola strax norr om Paris där den mördade läraren Samuel Paty jobbade.

Premiärminister Castex mötte Samuel Patys kolleger i förmiddags när han besökte grundskolan i den lilla staden Conflans-Sainte-Honorine 30 kilometer nordväst om Paris centrum.

Besöket överskuggas av flera mindre terrordåd som har präglat de två veckorna efter mordet på Paty. Det grövsta skedde i torsdags då en misstänkt islamist mördade tre personer i en kyrka i Nice.

Enligt det franska undervisningsministeriet har polisen mobiliserats både på nationell och lokal nivå för att garantera alla barns säkerhet i skolan.

- Undervisningsministeriet har dessutom sina egna rörliga säkerhetsgrupper som åker till de ställen där de behövs, säger undervisningsminister Jean-Michel Blanquer.

Rädslan för nya terrorattacker är lika påtaglig som sorgen

I alla skolor ordnades en minnesstund för läraren Samuel Paty. Paty mördades den 16 oktober efter att han hade visat karikatyrer på profeten Mohammed under en lektion om yttrandefrihet.

Paty följde läroplanen där det ingår att diskutera yttrandefriheten i Frankrike. Han hade också gett elever som inte ville se bilderna möjligheten att avlägsna sig från klassrummet.

Inrikesminister Gerald Darmanin försvarade igen den franska yttrandefriheten och tidningen Charlie Hebdo, som publicerade karikatyrerna för några år sedan.

- Det är väldigt franskt att håna, så låt dem håna dem som har makt, inklusive dem som har religiös makt. De som inte vill köpa Charlie Hebdo behöver inte köpa Charlie Hebdo.

Så här har det varit sedan den franska revolutionen, eller till och med före den franska revolutionen. Det är väldigt franskt att håna.

― Gerald Darmanin, inrikesminister

Darmanin tog samtidigt avstånd från direkt hädelse, vilket också den franska lagen gör. Den franska definitionen för hädelse är ändå väldigt smal.

Enligt nyhetsbyrån AFP har mordet på Paty och serien av andra terrordåd under höstens lopp gjort "hela det franska samhället nervöst".

Stämningen i skolorna påverkas dessutom av att alla elever bär munskydd på grund av coronaepidemin.

Också i Tyskland och Grekland har skolorna haft en tyst minut för att hedra minnet av Samuel Paty.

I Bangladesh ordnade organisationen Hefazat-e-Islam igen idag en demonstration mot Frankrike med tusentals deltagare.

Vi har samlats för att protestera mot Frankrikes president för att han har förolämpat vår profet Muhammed.

― Rakibul Islam, demonstrant i Bangladesh som felinformerats att tro att Frankrikes president har beordrat att profeten ska förolämpats

Hefazat-e-Islam är en relativt liten islamistisk organisation som enligt tidningen The Economist sponsras av Saudiarabien.

Den misstänks också ha nära kontakter med Bangladesh största islamistiska parti, Jamaat-e-Islami. Partiet förbjöds år 2013.

Sista gången det deltog i ett parlamentsval, 2008, fick det 4,6 procent av rösterna.

Kompletterad klockan 16.00 med uppgifterna om demonstrationen i Bangladesh.