Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyordföranden om den ifrågasatta EHT-turneringen: "Ingen vet hur länge pandemin pågår, gäller att gilla läget och fortsätta framåt"

Från 2020
För ett år sedan hissades VM-vimpeln i taket i Helsingfors.
Bildtext För ett år sedan hissades VM-vimpeln i taket i Helsingfors.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Den finska EHT-turneringen kör i gång på torsdag. Det har ifrågasatts om det verkligen är klokt att arrangera turneringen i rådande coronaläge, men hockeyförbundets ordförande försvarar beslutet.

På torsdag inleds EHT-turneringen i Helsingfors där Finland, Ryssland, Sverige och Tjeckien gör upp om segern.

Framför allt i Tjeckien, som har drygt tio miljoner invånare, är coronasituationen svår. Under den senaste tiden har det i regel rapporterats om cirka 10 000–15 000 nya coronafall och runt 200 nya dödsfall dagligen.

Harri Nummela är ordförande för det finska hockeyförbundet och tycker att det ändå är motiverat att spela. Förbundet har vidtagit nödvändiga förebyggande åtgärder och landslagen kommer i Helsingfors att undvika all onödig kontakt.

– Ingen vet hur länge pandemin pågår. I en månad till, fram till midsommar eller i två år? Därför anser jag att det i hockeyn, idrottsvärlden, företagen och på andra samhällsområden är viktigt att ta i bruk nya hälsoförebyggande åtgärder, säger Nummela till Yle Urheilu.

– Det gäller bara att gilla läget och fortsätta framåt.

Harri Nummela leder hockeyförbundet.
Bildtext Harri Nummela leder hockeyförbundet.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Herrlandslagets sikte är inställt på VM som ska inledas i Belarus och Lettland i slutet av maj 2021.

– Mästerskap är på väg. Som det nu ser ut såväl den här som nästa säsong. Våren 2022 har vi ett hemma-VM. Det är viktigt att landslagsledningen får möjlighet att samla erfarenheter och information om spelarna.

"En del av vår ekonomiska helhet"

Det har spekulerats i att det i allra högsta grad är ekonomin som styr. Nummela kan ändå inte definiera hur viktigt det är att spela hemmaturneringen.

– EHT-turneringen är en del av vår ekonomiska helhet. Dit hör våra samarbetsavtal. Det är svårt att ge en siffra för ett enskilt evenemang, men turneringen utgör en betydande del av vår sponsorhelhet.

Den blåvita truppen består enbart av spelare från FM-ligan och de profilstarka NHL-lånen lyser dessutom med sin frånvaro.

– Det här är en lysande chans att testa sin nivå i en internationell miljö efter en vass ligahöst. Jag har hört att spelarna vill spela EHT-turneringen, säger Nummela.

Finlands matcher:

Torsdagen den 5 november klockan 18.30:
Ryssland–Finland

Lördagen den 5 november klockan 17.30:
Finland–Tjeckien

Söndagen den 5 november klockan 17.30:
Finland–Sverige

Diskussion om artikeln