Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny polisenhet för människohandel applåderas av experterna: "Problemen är antagligen större och flera än vad vi tror"

Från 2020
Uppdaterad 03.11.2020 08:42.
Lavastettu ihmiskaupan uhri eli seksityöläinen hotellihuoneessa, Helsinki, 24.7.2020.
Bildtext Problemen med människohandeln är antagligen flera och större än vad vi tror, säger experter som Svenska Yle har talat med.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Söndagens besked om att det vid årsskiftet grundas en egen polisenhet för att bekämpa människohandel i Finland får idel applåder av experterna. "Jag är jätteglad”, säger en av experterna som vi har talat med.

En enhet på tjugo poliser, som fördelas mellan Centralkriminalpolisen och Helsingforspolisen, är till och med lite bättre än vad experterna hade hoppats på.

Men det har varit ett långt och tufft arbete att komma hit.

Eva Biaudet i riksdagen
Bildtext Problemen med människohandeln är antagligen flera och större än vad vi tror, säger Eva Biaudet som har jobbat som särskild representant för bekämpning av människohandel vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.
Bild: Yle

Eva Biaudet: “Vi tror alltid att vi är annorlunda än andra länder”

Bland dem som jobbat hårt för den nya polisenheten finns bland andra diskrimineringsombudsmannen, riksdagsledamöter och kvinnoorganisationer.

En som har varit aktiv i olika roller är förra minoritetsombudsmannen och nuvarande riksdagsledamoten Eva Biaudet (SFP).

- Det är säkert så att också andra polisenheter borde bli bättre på att utreda människorättsbrott, men den här enheten kan stöda andra starkt. Jag är jätteglad för den här enheten, säger Biaudet.

Problemen med människohandeln är antagligen flera och större än vad vi tror, säger Biaudet som har jobbat som särskild representant för bekämpning av människohandel vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

- Vi tror alltid att vi är annorlunda än andra länder. Det som vi har lärt oss är att nya fenomen inom människohandeln sprids väldigt snabbt, konstaterar Biaudet.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston Ylitarkastaja Venla Roth.
Bildtext Venla Roth koordinerar regeringens åtgärder mot människohandel. Roth konstaterar att Finland antagligen är bättre än många andra på att identifiera arbetsrelaterad människohandel, men sexhandeln är vi sämre på att se.
Bild: Sasha Silvala / YLE

“Sexhandeln är dold och polisen måste gå till offren”

Polisenheten för bekämpande av människohandel finns med i det nuvarande regeringsprogrammet.

Venla Roth koordinerar regeringens åtgärder mot människohandel. Roth konstaterar att Finland antagligen är bättre än många andra på att identifiera arbetsrelaterad människohandel, men sexhandeln är vi sämre på att se.

- Sexhandeln är så dold. Offren kommer inte till polisen utan polisen måste gå till offren. Det kan också vara svårt för offren själva att förstå att de är utsatta för människohandel.

Kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson är årets stadin skoude.
Bildtext Kriminalöverkonstapeln Kenneth Karlsson är en av veteranerna i kampen mot människohandeln. Han konstaterar att det inte går att jämföra svårigheterna med att utreda olika former av människohandel.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Kriminalöverkonstapeln: “I offrens hemland kan behandlingen uppfattas som okej”

Kriminalöverkonstapeln Kenneth Karlsson är en av veteranerna i kampen mot människohandeln. Han konstaterar att det inte går att jämföra svårigheterna med att utreda olika former av människohandel.

Arbetet ser olika ut beroende på om det handlar om arbetsrelaterad eller sexrelaterad människohandel. Problemet är att offren inte alla gånger fattar att de är utsatta för människohandel.

- Det kan finnas många olika orsaker - till exempel att det i hemlandet är helt okej att bli behandlad på det här sättet. Det är först när polisen gör förundersökningen som deras ögon öppnas för att allt inte har gått rätt till.

Diskussion om artikeln