Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

“Hur smörigt det än låter så är jag en patriot och stolt över mitt dubbla medborgarskap” - Åbobon Sebastian Sandström har lagt sin röst i det amerikanska presidentvalet

Från 2020
porträttbild på  Sebastian Sandström
Bildtext Sebastian Sandström röstade i det amerikanska presidentvalet på distans.
Bild: Arash Matin / Yle

Den amerikanska vardagen känns både långt borta men nära hjärtat för Åbobon Sebastian Sandström. Amerikanen i honom skulle inte mista chansen att få påverka valet på allas läppar.

På vardagarna lever finlandssvenska Sebastian Sandström ett vanligt studieliv i Åbo med studier, deltidsjobb och föreningsverksamhet. Men till skillnad från de flesta andra studenter i Åbo har han precis haft möjligheten att påverka världens mest omtalade val - presidentvalet i USA.

Hans jacka pryds i dag av ett stort “I voted”- klistermärke som vittnar om att han använt sin rösträtt som amerikansk medborgare.

- Jag röstar i 2020-valet, säger han med stolthet i rösten.

Sandström är född i USA och bodde där med sin familj i flera år. Familjen har sina rötter i Finland men flyttade till andra sidan Atlanten på grund av pappans arbete. Alla barnen i familjen är födda i USA. Det är också orsaken till att de i dag har amerikanskt medborgarskap. Enligt grundlagen i USA är alla som är födda i landet amerikanska medborgare och får därför rösta i presidentvalet.

- Jag har ett födelsebevis som gör mig till lika mycket amerikansk medborgare som vilken annan amerikan.

Flytten från USA var en besvikelse

Då Sandström var sex år gammal beslöt sig familjen för att lämna Chicago och flytta tillbaka till Finland. Det var en besvikelse för honom. Han hade redan börjat skolan i USA och fått många amerikanska kompisar.

Sorgen över flytten är också en av orsakerna till att det är extra viktigt för Sandström att rösta i presidentvalet. Han berättar om sin 15-årsdag då han insåg att han bott längre i Finland än i USA.

- Det kändes ledsamt. Hur smörigt det än låter så är jag en patriot. Jag vill kunna påverka hur USA upplevs av resten av världen och se till att demokratin fungerar så bra som möjligt.

Sandström ser det som en otrolig möjlighet att få rösta på distans.

- Det är en chans som jag tar tillvara på.

röstsedel för amerikanska presidentvalet 2020
Bildtext Så här ser valsedeln ut som Sandström fick på posten.
Bild: Arash Matin / Yle

Vill vara stolt över USA

Men hur mycket vet man om den amerikanska vardagen om man lever studieliv i Åbo och inte bott i USA på flera år? Kanske inte tillräckligt, konstaterar Sandström, men poängterar samtidigt att det är ett land för immigranter.

- USA har historiskt sett alltid haft stort inflytande. Jag har bott där, en del av mig är amerikan och i dag kan man följa med det som sker via nyheterna. Jag har dessutom en bekantskapskrets i USA som jag talar aktivt med om valet.

Sandström säger att det USA som han lämnade med sin familj vid millennieskiftet inte är det USA vi ser i dag.

- Sedan det förra valet har det skett en hel del saker globalt sett som USA varit mycket delaktig i, av det här håller jag inte med om allt. Jag brukade vara stolt över att vara amerikan men på sista tiden så marknadsför jag inte det direkt. Jag tycker att politiken som förts där inte motsvarar mina egna värderingar.

porträttbild på  Sebastian Sandström
Bildtext Sebastian Sandström.
Bild: Arash Matin / Yle

Själva röstningen var i sig inte krånglig att genomföra rent praktiskt i Finland, även om några frågetecken uppstod under processens gång.

- Röstningen beror mycket på den delstat du bor i. Jag bodde i Chicago som tillhör staten Illinois. Det var lätt att sköta det online. Däremot fick jag en till valsedel i morse i pappersform så jag är lite osäker på ifall jag fått två valsedlar. Men jag röstade oavsett likadant nu så att min röst garanterat räknas.

Målet är att bo i USA igen

Valdagen närmar sig och trots att Sandström är oerhört intresserad av valet är han ändå inte nervös inför valdagen. Och med förra valdagen i åtanke vågar han inte tippa på något resultat.

- Jag kommer följa valkvällen hemma. Men jag tror inte att det kommer vara över i det skedet. Jag tror det kommer ta ett par veckor innan vi har ett resultat.

Men oberoende hur valet kommer utspela sig kommer Sandström att återvända till USA.

- Någon dag ska jag flytta tillbaka och bo några år där. Men även om jag som 15-åring var ledsen över att vara mer finsk än jänkare så är jag i dag oerhört stolt över mitt dubbla medborgarskap.

Diskussion om artikeln