Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klockan tickar för Jukka Jalonens NHL-dröm – men Lejonens guldtränare spår att finländska tränare åker till Nordamerika: "Någon ur trion Manner, Ahokas och Pennanen"

Från 2020
Jukka Jalonen och Juuso Puustinen under ett träningspass.
Bildtext Jukka Jalonen är tillbaka i landslagsdressen den här veckan.
Bild: All Over Press

Hur blir det med Jukka Jalonens försök att nå ett NHL-tränarbås? Lejonens förbundskapten säger att klockan tickar – och i stället lyfter han fram tre tränare från den yngre generationen.

För ett drygt år sedan skrev ishockeylandslagets förbundskapten Jukka Jalonen på ett nytt avtal. Det sträcker sig över hemma-VM 2022 – med ett undantag.

Om en NHL-klubb erbjuder Jalonen chansen att jobba i Nordamerika är dörren öppen.

Nu säger 56-åringen att det inte är så enkelt att hitta en tränarplats i världens bästa hockeyliga för en europé.

– NHL är en konservativ liga när det gäller tränarval och en nordamerikan står sig starkt. Om man som europeisk tränare vill dit, startar allt med klubbledningen som vill ha en förändring, säger Jalonen till Yle Urheilu.

Jalonen – med två VM-guld på seniornivå och ett VM-guld på juniorsidan – har ändå tentaklerna utspärrade mot USA.

– Jag har kontakter och jag har diskuterat en roll som exempelvis assisterande tränare. Jag har uttryckt min vilja att uppleva NHL-världen som till exempel del av ett tränarteam.

Ligacomeback möjlig?

Med sina landslagsmeriter är Jukka Jalonen svårslagen i finländska tränarkretsar, men han lyfter gärna fram andra namn som kan bli NHL-aktuella.

– Jag är säker på att finländska tränare finns i någon roll i NHL inom fem år. Jag är inte lika säker på att det är jag. Jag tippar att någon ur trion Mikko Manner, Antti Pennanen och Jussi Ahokas åker dit i något skede.

Jukka Jalonen och Mikko Manner i samspråk.
Bildtext Jukka Jalonen och Mikko Manner.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Just nu är Manner och Ahokas tränare i hockeyligan – Kärpät och KooKoo – och Pennanen är förbundskapten för Juniorlejonen.

– För min egen del tickar redan klockan med tanke på åldern. Men jag har fått vara en del av deras karriärer på ett eller annat sätt och det känns också bra.

Utöver åren hos ishockeyförbundet har Jalonen också tränat lag i KHL och HPK i den inhemska ligan. Han vet inte om en comeback till hockeyligan kunde vara aktuell.

– Har jag kraften för det? Jag har inte ett svar. Jag tror att jag tvingas överväga det i något skede.

"Ligan nästan en lottovinst"

Den här veckan har Jalonen fokus på Euro Hockey Tour-turneringen i Helsingfors. Det är Lejonens första samling sedan i början av året.

– Vad som helst kan hända den här säsongen, men vi jobbar på så länge det är möjligt. Läget har inte stört min nattsömn. Det påverkar troligen klubblagstränare mer.

I KooKoo har Pittsburghs NHL-lån Kasper Björkqvist på 8 matcher noterats för 4 + 5 = 9 poäng.
Bildtext Kasper Björkqvist är uttagen till veckans turnering.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Veckans landslagstrupp består enbart av spelare från den finländska ligan. Det är ingen skräll att Jalonen påminner om att Finlands lag bestod av många ligaspelare när det blev VM-guld 2019.

– För unga spelare är hockeyligan nästan en lottovinst.

Jalonen håller givetvis båda ögonen på den inhemska ishockeyn. Han har sett mycket positivt under den första delen av säsongen.

– Topplagen spelar riktigt bra. De spelar en aktiv ishockey och är modiga. Hos tätlagen syns kraven som kommer internationellt. Jag gillar det.

EHT-turneringen i Helsingfors startar på torsdag och Finland möter Ryssland i sin första match.

Diskussion om artikeln