Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgifter i Frankrike: Utspridda EM-upplägget skrotas – Ryssland kan få ensamt ansvar för att arrangera slutspelet när Finland ska debutera

Från 2020
Fredrik Jensen jublar efter mål i landslaget hösten 2020.
Bildtext Finland är klart för sitt första herrslutspel.
Bild: Lehtikuva

24 landslag i 12 städer var Uefas mål för fotbolls-EM. Nu har Uefa tänkt om, uppger Le Parisien. I stället kan det bli andra raka herrturneringen i Ryssland.

I takt med att coronaviruset fortsätter att påverka hela världen har Uefa också börjat överväga sina alternativ när det gäller fotbolls-EM för herrar 2021 – ett mästerskap som flyttades fram med ett år.

Arrangemangen är utspridda i tolv städer – ett upplägg som är problematiskt med tanke på pandemin.

Nu rapporterar den ansedda franska tidningen Le Parisien att Uefa ska ha strukit ett streck över planerna på att spela EM-fotboll i många olika länder.

I stället ska Uefa – enligt tidningens uppgifter – kraftigt fundera på att placera hela slutspelet i ett land. I så fall ska Ryssland ligga bäst till för att ta över mästerskapet.

Uefa har inte kommenterat uppgifterna.

Arenaläget bra i Ryssland

Enligt Le Parisien har Uefa kommit fram till att det nuvarande spelschemat inte är möjligt att utföra. Därför ska Uefa nu ha riktat sina blickar mot framför allt Ryssland.

Orsaken är flera, skriver tidningen.

Den viktigaste är Rysslands arenasituation. Sommaren 2018 ordnades fotbolls-VM på rysk mark.

Dessutom pågår en väpnad konflikt mellan Armenien och Azerbajdzjan, och Baku är en av värdstäderna för EM. På måndagen meddelade Uefa att de har startat en utredning av den azeriska klubben Qarabag efter ett uttalande från klubbens pressansvariga.

I den ursprungliga EM-planen är S:t Petersburg en av tolv värdstäder. Bland annat ska Finland ha sitt basläger en bit utanför den ryska storstaden och spela två av sina tre gruppspelsmatcher på Krestovskij-stadion i S:t Petersburg.

S:t Petersburg var också en av huvudarenorna för VM 2018. Bland annat spelades semifinalen mellan Frankrike och Belgien samt bronsmatchen där.

Diskussion om artikeln