Godkänd gatukonst i Pojo kyrkby togs bort - nu går diskussionen het på sociala medier
En gatukonstvägg i Pojo kyrkby har lett till debattstorm på Facebook. Inte på grund av själva konstverket, utan hur kommunalt beslutsfattande går till i Raseborg.
Det hela handlar dessutom om ett konstprojekt som Raseborgs stad har startat och lett.
Ungdomar i Pojo har stått för det kreativa, medan Raseborgs kulturtjänster har koordinerat arbetet. Finansieringen har skötts av projektet Barnvänlig kommun.
Fredagen den 11 september invigdes gatukonstväggen som fanns vid infarten till Pojo.
Där finns den inte längre.
Fel beslutsordning
Några dagar senare, den 15 september, när Raseborgs tekniska nämnd möttes, ville nämndens vice ordförande Roy Hellén veta vem som hade upplåtit markområdet för den nya gatukonstväggen.
Enligt det protokoll som fördes under mötet ansåg Hellén att väggen är iögonfallande och placeringen inte den bästa möjliga.
Chefen för samhällsteknik, Piia Nordström svarade på mötet att gatukonstprojektet har beviljats lov av miljö- och byggnadsnämnden och har förverkligats i samarbete med stadens kulturenhet.
Tekniska nämnden, som inte hade gett lov att markområdet får användas, konstaterade att beslut har fattats i fel ordning.
I slutet av oktober (29.10) togs gatukonstväggen bort.
Och det är här som diskussionerna i Facebookgruppen Elävä Pohja – ett levande Pojo tar fart.
Ordförande för Pojo kyrkbys byförening Marianne Liitelä, som har startat diskussionen på Facebook, förundras över att Raseborgs tjänstemän och beslutsfattare inte verkar diskutera sinsemellan.
- Det är ju ändå stadens projekt, säger Marianne Liitelä och berättar att stadens kulturplanerare, som varit med om att förverkliga ungdomarnas gatukonstvägg, inte fick information om att väggen har tagits bort.
Var gatukonstväggen finns just nu, vet inte Marianne Liitelä, men hon har ringt till staden och fått höra att den finns någonstans i Karis.
- Antagligen i ett lager, säger Liitelä.
Det som speciellt har retat upp Marianne Liitelä och också andra Pojobor som kommenterat på Facebook, är att tekniska nämndens vice ordförande i samma diskussionstråd har skrivit, i deras tycke, nedvärderande om ungdomarnas gatukonstvägg.
Fel plats anser Pojopolitiker
- Det är eget fel att jag började kommentera, jag borde ha låtit bli eftersom det inte blir bättre av att man kommenterar, säger Pojobon Roy Hellén, som alltså också är SDP-politiker och tekniska nämndens vice ordförande i Raseborg.
Jag var lite väl provocerande, men vi har riktigt tillräckligt med sådan här målning, så att säga
Roy Hellén, vice ordförande i tekniska nämnden i Raseborg
Hellén säger att han ville berätta att saker och ting inte har gått rätt till eftersom väggen har satts upp utan markägarens, det vill säga Raseborgs stads lov.
- Det är tjänstemännen som råddat till det, säger Roy Hellén.
Personligen anser han att platsen är fel. Åsikterna på Facebook är också hans egna, poängterar Roy Hellén.
- Jag var lite väl provocerande, men vi har riktigt tillräckligt med sådan här målning, så att säga.
Gatukonstväggen kommer nog ännu att sättas upp någon annanstans, säger Roy Hellen.
- Bara vi har ett ställe där loven har kommit till i rätt ordning.
Ny konstvägg i Pojo
Gatukonstväggen vid infarten till Pojo har tagits bort, men i stället har det dykt upp en ny installation på samma ställe vid Televägen.
Marianne Liitelä berättar att hon och ungdomarna har skapat en ny graffitivägg med hjälp av plastfolie, som har spänts upp mellan två träd. Sedan har ungdomarna målat ny konst på plasten.