Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra dödade och åtminstone ett dussintal skadade i "islamistiskt" terrorattentat i centrala Wien

Från 2020
Uppdaterad 03.11.2020 10:58.
Utredare vid ett av de caféer där människor blev beskjutna i Wien på måndag kväll.
Bildtext Utredare vid ett av de caféer där människor blev beskjutna i Wien på måndag kväll.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Österrikes huvudstad Wien pågår en stor polisoperation. På måndag kväll öppnade angripare eld på flera platser i kvarteren runt den judiska synagogan. På tisdag morgon uppgav österrikiska medier att attacken krävt fyra dödsoffer. Dessutom sköt polisen ihjäl en gärningsman som beskrivs som "IS-sympatisör".

– Attacken i går kväll genomfördes av åtminstone en islamistisk terrorist, sade Österrikes inrikesminister Karl Nehammer i samband med en presskonferens under tisdagsmorgonen.

Gärningsmannen som dödades av polisen ska ha varit utrustad med ett automatvapen och runt midjan hade han en sprängladdning, som ändå visade sig vara en attrapp.

– Mannen sympatiserade med terrorgruppen IS och som bäst pågår intensiva utredningar kring honom och hans kontakter.

Inrikesminister Karl Nehammer höll presskonferens också på måndag kväll.
Bildtext Inrikesminister Karl Nehammer höll presskonferens också på måndag kväll.
Bild: AFP / Lehtikuva

Några närmare detaljer kring gärningsmannen vill inrikesministern och polisledningen ändå inte gå in på.

Antalet gärningsmän är oklart

I det här skedet är det också oklart hur många gärningsmän det egentligen handlade om. Från myndigheternas sida utgår man från att det kan ha handlat om fler än den dödade mannen.

Inrikesminister Nehammer uppmanar därför invånarna i Wien att fortsättningsvis stanna hemma om det bara är möjligt. Man har bland annat hävt skolplikten, så att barnen kan stanna hemma från skolan.

På torsdag kväll uppgavs att åtminstone en civilperson och en gärningsman dödats. Under efternatten uppgav myndigheter att ytterligare två personer dött av sina skador. På tisdag morgon uppgav österrikiska medier att dödsoffren var fyra.

Det skulle i så fall betyda att ett dussintal människor fortfarande vårdas på sjukhus och att en del av dem är allvarligt skadade.

Enligt polisen inleddes attacken på Seitenstettengasse nära tunnelbanestationen Schwedenplatz, varefter skottlossningen fortsatte på sex olika platser. Alla nära den gata i centrala Wien där den judiska synagogan finns.

Halvfulla glas stod kvar på cafébord då människor flytt undan attacken i centrala Wien.
Bildtext Halvfulla glas stod kvar på cafébord då människor flytt undan attacken i centrala Wien.

I området finns också många caféer, barer och restauranger, som ska ha varit rätt så väl fyllda då många människor passade på att göra ett sista restaurangbesök inför den coronanedstängning som gäller i Österrike från och med tisdag.

''Avskyvärt terrordåd''

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz fördömde attacken, som han kallade ett avskyvärt terrordåd, och tackade samtidigt alla inom räddningstjänsten som riskerat sina liv för österrikarnas säkerhet.

Kurz sade också att armén har kallats in för att säkra byggnader, så att polisen ska kunna fokusera på anti-terroroperationen som pågår.

– Vi har satt in specialstyrkor och begränsar inte sökandet till Wien, eftersom gärningsmännen är mobila, sade inrikesminister Karl Nehammer till rundradiobolaget ORF.

Nehammer bekräftade redan tidigare att dådet verkar vara ett terrordåd.

Bild på polisbilar med blåljus på. Ett stort pådrag pågår och polis och räddningspersonal står på gatan i centrala Wien.
Bildtext Polispådraget pågår ännu i centrala Wien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Oklart om attacken var riktad mot synagogan

Till en början rapporterades om en attack vid den centrala synagogan.

Den judiska församlingens ordförande Oskar Deutsch sade tidigt att det var oklart om attacken var riktad mot synagogan, men att synagogan var stängd då skottlossningen ägde rum.

Rabbinen Schlomo Hofmeister bor i anknytning till synagogan. Han berättade för LBC radio i London att han sett en del av händelseförloppet från sitt fönster.

Vi såg beväpnade män skjuta mot människor i barerna och pubarna

- Efter att vi hört skott, tittade vi ner genom våra fönster och såg beväpnade män skjuta mot människor i barerna och pubarna, sade Hofmeister.

- De rusade runt och sköt åtminstone ett hundratal skott eller mer framför vår byggnad, tillade han.

Kollektivtrafiken i centrum är stoppad med anledning av händelsen, och polisen uppmanar allmänheten att inte lämna sina bostäder och att hålla sig borta från allmänna platser.

Europa fördömer dådet

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver i ett twitterinlägg att fransmännen delar österrikarnas sorg och chock. Frankrike har skakats av flera blodsdåd under de senaste veckorna, varav två utreds som terrordåd.

– Det här är vårt Europa. Våra fiender måste veta vem de har att göra med. Vi kommer inte att ge upp, skriver Macron.

Också flera andra europeiska länder har fördömt attacken under kvällen.

– Vi får inte låta hatet som vill dela vårt samhälle vinna, skriver det tyska utrikesministeriet på Twitter.

Tjeckien uppger å sin sida att dess polis är i kontakt med österrikisk polis, och att man nu infört slumpmässiga gränskontroller mellan länderna för att eventuellt kunna stoppa terroristerna från att fly från Österrike.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte skriver att det inte finns plats för hat i Europa, och Europeiska rådets ordförande Charles Michel kallar dådet för fegt.

Källor: Kurier.at, Kronen Zeitung, ORF, Reuters, AFP