Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: 10 000 hem utan el – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Från 2020
Bild på poliser vid polisbild i Wien.
Bildtext Polispådraget pågår ännu i centrala Wien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Här är fem nyheter att ha koll på den här tisdagsmorgonen.

Tre döda och åtminstone 14 skadade i terrordåd i centrala Wien

I Österrikes huvudstad Wien pågår en stor polisoperation. På måndag kväll öppnade angripare eld på flera platser i kvarteren runt den judiska synagogan.

Åtminstone en civilperson dödades och en gärningsman sköts ihjäl av polis. Under efternatten bekräftades att en kvinna dött av sina skador på sjukhus.

Jakten på misstänkta terrorister fortsätter i Wien och människor har uppmanats att hålla sig borta från centrum av staden. Minst en tungt beväpnad gärningsman är fortfarande på fri fot.

Tiotusentals hem fortfarande utan el

Långt över 10 000 hus saknar fortfarande el efter höststormen som drog in över Finland i går. 16 000 hushåll var utan el ännu vid halv tolvtiden på måndagskvällen.

På kvällen och natten var det som blåsigast i väst, skriver Meteorologiska institutet på Twitter. Blåsigt väder väntas vid sydkusten och i landets östra delar ännu under morgonen.

Måndagens storm orsakade elavbrott speciellt i västra och mellersta Finland, uppger Energiindustrin på Twitter.

En person som kitesurfar i Helsingfors.
Bildtext n kitesurfare i Helsingfors tog vara på det blåsiga vädret.
Bild: Lehtikuva

I dag offentliggörs fjolårets skatteuppgifter

I dag rullar den årliga skattekarusellen i gång när skattemyndigheten publicerar beskattningsuppgifterna från i fjol. Men allt är inte som förut.

I år har skattemyndigheten plockat bort uppgifterna på över 4 000 personer från listan över höginkomsttagare. Det är personer som själva har begärt att inte finnas på listan.

Skattemyndigheten tolkar dataskyddsförordningen så att personer som finns i ett personregister har rätt att motsätta sig att deras uppgifter ges ut.

Finländarnas åsikter går tydligt isär när det gäller frågan om det är befogat att plocka bort namn från listan över höginkomsttagare, visar en enkät Yle har låtit göra.

Följ med skattedagen på svenska.yle.fi.

Verotoimiston toimipiste Kluuvissa Helsingissä 2. marraskuuta 2020.
Bildtext Nu blir fjolårets skatteuppgifter offentliga.
Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Fem saker att hålla koll på inför valnatten i USA

Nu är det dags! Spänningen runt presidentvalet i USA kulminerar på tisdagen, den själva valdagen, då tiotals miljoner amerikaner väntas ta sig till vallokalerna.

Vi sammanfattar utgångsläget inför valdagen – och valnatten – i fem punkter. Här kan du läsa om varför valresultatet kan dröja, vad gör Joe Biden till förhandsfavorit och vad som krävs för att Trump ska bli återvald.

Kampen mellan Donald Trump och Joe Biden når nu sin kulmen.
Bildtext Kampen mellan Donald Trump och Joe Biden når nu sin kulmen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minoriteter kan avgöra presidentvalet i USA

De svarta väljarna kan få en avgörande roll i presidentvalet i USA. Minoritetsgrupperna, särskilt svarta utgör en stor del av dem som röstar på demokraterna.

Speciellt i vågmästarstaterna, bland annat i North Carolina, kan de svarta väljarna avgöra vem som blir USA:s nästa president.

– Jag anser att Joe Biden är den bästa mannen för presidentposten just nu. Jag tror att han kommer att göra ett bra jobb, säger barberaren Joseph Smith som Svenska Yle har talat med.

– De svarta väljarna är nyckeln till en demokratisk seger, säger Kerry Haynie professor i statsvetenskap och afroamerikanska studier vid Duke University.

Barbershop i Raleigh North Carolina
Bildtext Joseph Smith hör till de svarta i North Carolina som har röstat på Joe Biden.
Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt

Vädret

I landets västra del samt i västra delen av Norra Österbotten är det
mulet och till en början på många håll regn. Västerifrån klarare och mest uppehåll. Temperaturen är mellan 9 till 13 grader.

I landets östra del samt i Kajanaland och nordöstra Österbotten
är det mulet och på många håll regn. I eftermiddag västerifrån lokalt klarare och mest uppehåll.

I Lappland är det mulet och duggregn eller regn. Temperaturen är mellan 4 till 8 grader.

Diskussion om artikeln