Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ägarna till Vastaamo blev miljonärer i fjol då de sålde merparten av psykoterapicentret

Från 2020
Psykoterapiakeskus Vastaamo Oy.n toimitusjohtaja Ville Tapio, Mannerheimintie 12 B, 02.12.2016.
Bildtext Vastaamos tidigare vd Ville Tapio tjänade pengar på försäljningen av pyskoterpicentret.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Vastaamos ägare tjänade miljoner på försäljningen av psykoterapicentret, uppger Yle Uutiset.

Ägarna till psykoterapicentret Vastaamo, som utsatts för ett uppseendeväckande stort dataintrång, sålde i fjol merparten av företaget de grundat till Intera Partners.

Köpesumman offentligjordes inte, men fjolårets skatteuppgifter, som nu kommit ut, visar att ägarfamiljen blev miljonärer i ett enda slag.

Vastaamos dåvarande vd Ville Tapios kapitalinkomster uppgick till 3 371 086 euro och löneinkomster till 74 271 euro i fjol.

För hans mor, Nina Tapio, uppgick kapitalinkomsterna till 1 267 769 euro och löneinkomsterna till 35 567 euro. För fadern, Perttu Tapio, var summorna 1 182 738 respektive 17 652 euro.

Ville Tapio avskedades från posten som vd för en dryg vecka sedan då dataintrångets hela händelseförlopp och omfattning klarnade för de nya ägarna och myndigheterna.

Helsingfors tingsrätt har beordrat att Ville Tapios, Nina Tapios och Perttu Tapios egendom temporärt beslagtas upp till ett värde av nästan tio miljoner euro.

Vastaamos nuvarande styrelseordförande Tuomas Kahri - och den som nu tagit över det faktiska ansvaret - förtjänade i fjol 147 835 euro i lön och och 15 264 euro i kapitalinkomst.

Artikeln är en något omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel Vastaamon kohuomistajat tienasivat miljoonia psykoterapiakeskuksen myynnistä av Pekka Pantsu. Svensk text av Ann-Lis Fredriksson.

Diskussion om artikeln