Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rösträkning under natten och specialsändning på onsdag morgon - så bevakar Svenska Yle valdagen i USA

Från 2020
Uppdaterad 21.05.2021 13:24.
Vem blir USA:s nästa president? Följ Svenska Yles valbevakning - Spela upp på Arenan

Kommer amerikanerna att ge Donald Trump fyra år till - eller kommer Joe Biden att bli landets nya president? Svenska Yle hårdbevakar det amerikanska presidentvalet och ger dig allt du behöver veta om för att hänga med under valnatten och morgonen.

I dag går USA till val. De första vallokalerna öppnar mitt på dagen finsk tid och de sista stänger på onsdag morgon.

Vanligen brukar valresultatet klarna under morgonen, finsk tid, men i år är det inget vanligt val. Rekordmånga amerikaner har röstat på förhand och det betyder att rösträkningen kan dra ut på tiden.

Det senaste om rösträkningen hittar du på svenska.yle.fi, där vi följer med valet minut för minut under natten och morgonen. Yle Vega rapporterar det senaste om valet i förlängda nyhetssändningar under morgonen.

Du kommer också att kunna följa med rösträkningen i vår grafik, som uppdateras i realtid. Än så länge visar graferna opinionsmätningarna, men kommer att slå över till att visa resultatet när rösträkningen är i gång.

Livesändningen klockan 6

Klockan 6 på onsdag startar Svenska Yles direktsända valvaka, som du hittar både på svenska.yle.fi, på Arenan och i Yle Fem.

Svenska Yles utsända rapporterar live från USA: Ville Hupa rapporterar från huvudstaden Washington DC, Lotte Krank-van de Burgt och Christian Vuojärvi från de viktiga vågmästardelstaterna North Carolina och Pennsylvania, och Sandra Itäinen rapporterar från New York.

Valstudion i Helsingfors gästas av Charly Salonius-Pasternak, forskare vid Utrikespolitiska institutet, Oscar Winberg, USA-forskare och historiker, Alexandra Pasternak-Jackson, vd för amerikanska handelskammaren i Finland Amcham, Julia Mäklin, handelsexpert vid AmCham och av Nicholas Kujala, amerikansk medborgare och vice ordförande för Svensk Ungdom.

Också utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), riksdagsledamot och utrikesutskottets viceordförande Erkki Tuomioja (SDP) och Katri Kulmuni (C), riksdagsledamot och medlem i utrikesutskottet gästar valstudion och kommenterar valet.

Under valmorgonen har du också möjlighet att få svar på valrelaterade frågor. Via vår chatt på svenska.yle.fi kan du ställa frågor till våra experter i valstudion.