Kyrkoherde om frågan om samkönade äktenskap: "Jobbig situation för oss"
Frågan om vigsel av samkönade par lyser med sin frånvaro i föredragningslistan när kyrkomötet inleder sin höstsession i Åbo. Vi frågade ett par kyrkoherdar i Österbotten om hur de ser på saken.
- Frågan kommer inte att komma upp aktivt på det här kyrkomötet. Däremot är det möjligt att den dyker upp till exempel då vi håller frågetimme och man har möjlighet att ställa frågor till bland annat biskopar, säger Borgå stifts biskop Bo-Göran Åstrand.
I september beslöt Högsta förvaltningsdomstolen att domkapitlet i Uleåborgs biskopsstift hade rätt att ge en varning till en präst som hade förrättat en kyrklig vigsel av ett samkönat par. Enligt biskoparna så bekräftar domslutet att det är kyrkan som har sista ordet i frågan.
Efter beslutet gick ändå Matteus församling i Helsingfors ut med att de välkomnar samkönade par till vigsel. Flera församlingar tillåter också vigslar av samkönade par i sina utrymmen, även om man kanske måste hitta en präst utifrån.
Kyrkoherden i Korsholm: Det tar sin tid det här
Tf. kyrkoherde Rune Lindblom i Korsholms församling säger att han inte har hört om några förfrågningar från samkönade par ännu, och att det är en sak som egentligen inte har diskuterats så mycket hittills.
- I Österbotten är vi ännu lite efter resten av Svenskfinland. Personligen skulle jag vilja ha ordning på saken. Men vår kyrka är inte riktigt där ännu. Vi har en majoritet i kyrkomötet som är för men inte den kvalificerade majoritet som krävs. Det tar sin tid det här, säger Lindblom.
Rune Lindblom tycker det är tråkigt att det är en fråga som splittrar, men konstaterar att det inte är första gången som ett ärende delar åsikterna inom kyrkan.
- Jag förstår att den splittrar. Sen är det ju tyvärr så att det är mest en symbolfråga och inte en aktiv del av församlingens vardagsverklighet. För de flesta församlingsmedlemmar är det varken till eller från i deras vardag. Det är som med frågan om skilsmässa, som splittrade kyrkan i tiderna. Om ett antal tiotal år kommer man inte att förstå varför det var en stor grej.
I Malax väntar man på beslut i högre instans
Tomi Tornberg är kyrkoherde i Malax församling. Han säger att man hittills inte har fått några förfrågningar från samkönade par, och man har heller inte fattat något separat beslut om att samkönade ska kunna vigas i församlingens utrymmen.
- Det har diskuterats i församlingsrådet. En del, dit jag själv också hör, konstaterade att vi väntar på beslut högre uppifrån. Det som är möjligt att göra i kyrkor är möjligt att göra även i Malax kyrka.
Tornberg konstaterar att situationen försätter kyrkoherdarna i en svår sits.
- I min församling finns både de som anser att det definitivt ska vara möjligt att viga samkönade och så finns det de som håller fast vid att äktenskapet är mellan man och kvinna. Jag vill gärna vara präst för alla, så på det sättet är det en svår situation.
- Jag hoppas att det finns kärlek och respekt människor emellan så att man kan diskutera saken. Och så tycker jag att det vore bra att lämna utrymme för präster att göra det som de anser vara rätt, säger Tornberg.