Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Historisk fantasy och zoologipoesi bland kandidaterna till Finlandia Junior-priset

Från 2020
Uppdaterad 04.11.2020 11:51.
De nominerade till Finlandia Junior-priset 2020.
Bildtext Kandidaterna till Finlandia Junior-priset 2020 har kungjorts.
Bild: Lehtikuva

Finlandia Junior-priset delas ut sedan år 1997 till en förtjänstfull finländsk barn- eller ungdomsbok.

Kandidaterna utses av en jury, som i år bestod av Kaisa Laaksonen, verksamhetsledare för Barnboksinstitutet (ordf.), Aki Hyyppä, chefredaktör på Aku Ankka, och Johanna Valjakka som studerar allmän litteraturvetenskap.

Vinnaren, som kommer att tilldelas 30 000 euro, utses av en enväldig jury, som i år är skådespelaren Christoffer Strandberg.

I år finns ingen finlandssvensk barn- eller ungdomsbok bland de nominerade, däremot en bilderbok som finns översatt till svenska.

Siiri Enoranta: Kesämyrsky

För två år sedan vann Siiri Enoranta Finlandia Junior-priset för ungdomsromanen Tuhatkuolevan kirous.

Kesämyrsky handlar om förräderi, mord och en grym lek med kärlek. Om Andrew som får en chans att tillbringa sommaren med Josh Roy, ledaren för elitelevernas gäng. I familjens lyxiga villa får Andrew en inblick i en för honom främmande värld. Josh syster Penelope har blivit vittne till ett mord som skakar om staden. Det är barndomens sista sommar – en sommar full av lögner och gåtor.

Aino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla

Författarna och serietecknarna Aino Havukainen och Sami Toivonen gav ut sin första bok om Tatu och Patu år 2003, och sedan dess har paret gett ut en bok om året om brödraparet, som i översättningarna till svenska fått heta Sixten och Blixten.

År 2007 tilldelades Havukainen och Toivonen Finlandia Junior-priset för Tatun ja Patun Suomi.

I Tatu ja Patu – Kovaa menoa kiskoilla har bröderna fått en inbjudan till farbror Simo med tågbiljetter och allt – men bröderna har aldrig tidigare åkt tåg. Hur ska man bete sig på ett tåg, vad ska man ha med sig?

Pärmen till "Tatu ja Patu - kovaa menoa kiskoilla".
Bild: Otava kustannus

Katri Kirkkopelto: Molli ja maan ääri

Bildkonstnären Katri Kirkkopelto har varit nominerad till Finlandia Junior-priset tidigare, år 2016 för bilderboken Piki.

Katri Kirkkopelto har skrivit ett flertal böcker om Molli där alla tar fasta på en känsla.

I Molli ja maan ääri känner Molli en allt starkare dragning till den Stora skogen som ligger bortom den trygga omgärdade trädgården. Molli beslutar sig för att våga ge sig ut i det okända och finner ett spännande äventyr alldeles runt hemknuten.

Meri Luttinen: Myrskynsilmä

Meri Luttinen debuterar som författare med den historiska fantasyromanen Myrskynsilmä, som handlar om 16-åriga Kainu.

Kainu tvingas avstå från sitt tidigare liv och sina framtidsdrömmar när hon blir utsedd till siare. Kainu tvingas bege sig ut på en lång och farlig resa som också blir en inre resa.

Pärmen till Meri Luttinens fantasyroman "Myrskynsilmä".
Bild: WSOY

Anja Portin: Radio Popov

I Anja Portins barnbok Radio Popov får vi träffa 9-åriga Alfred som i praktiken lever ensam - hans mamma har gett sig av för länge sedan och hans pappa är mestadels på arbetsresa.

En natt slår Alfred följe med en mystisk gestalt, Amanda, som droppar ner allt möjligt genom brevinkastet – tidningar, äpplen, yllesockor och smörgåsar.

Hemma hos Amanda hittar Alfred en radiosändare tillverkad av den ryska fysikern A S Popov, och Alfred börjar sända program som riktar sig till stadens alla ensamma barn.

Laura Ruohonen. Kuvitus Erika Kallasmaa. Musiikki Petri Kumela. Översättning Annika Sandelin: Otus opus. Runoa ja totta pienistä eläimistä / Zoologipoesi. Smådjur i toner

I Zoologipoesi tar sig Laura Ruohonen och Erik Kallasmaa an mer än trettio djur som finns, även om en del av dem kanske inte alltid är så lätta att få syn på – från sandkryparen och skatan till silverfisken och axolotlen.

Alla djur får dels en faktabaserad beskrivning, dels en dikt som fångar djurets karaktär och speciella egenheter.

På webben kan man lyssna på musik som hör ihop med vart och ett av djuren – musiken är komponerad av tonsättare från olika delar av världen och spelas av gitarristen Petri Kumela.

Pärmen till bilderboken "Zoologipoesi".
Bild: Förlaget M

Samtliga Finlandiapris delas ut i direktsändning på Yle TV 1 den 25 november kl. 19.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln