Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två chefer sade upp sig, Sjundeå medger problem: Vi har redan börjat utveckla arbetsgemenskapen

Från 2020
Matta på tork utanför hus med öppen dörr.
Bildtext Sjundeå kommunhus drabbades i somras av vattenskada och en del av förvaltningen finns därför i det som i folkmun kallas Sjundeå bad. Bildningsväsendet finns däremot kvar i en flygel i kommunhuset.
Bild: Robin Lindberg / Yle

Det är inte bara bildningsdirektören Hanna-Mari Sarlin som sagt upp sig i Sjundeå. Också chefen för småbarnsfostran Mirva Alakoskela lämnar kommunen. Kommunen medger nu att det finns problem inom bildningsavdelningen.

- Vi strävar efter att på alla sätt säkra arbetsron på avdelningen med interna vikariatarrangemang, tills de nya tjänsteinnehavarna har börjat sitt arbete.

Så kommenterar kommundirektör Juha-Pekka Isotupa det faktum att två viktiga tjänstemän sagt upp sig ungefär samtidigt.

Nu ska det utvecklas

Det verkar uppenbart att bildningsavdelningen har utmaningar.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att stödåtgärder har påbörjats för att “utveckla bildningsavdelningens arbetsgemenskap” och vidare att “utvecklingsåtgärder dryftas tillsammans med personalen”.

Kommunen lovar också sitt stöd till de nya tjänsteinnehavarna i deras ledarskap.

Kommunen: Tjänsterna påverkas inte

Kommunen uppger att en kunnande personal och interna vikariearrangemang kommer fungera så att de tjänster som bildningsavdelningen producerar inte drabbas, trots att coronasituationen hämtar med sig egna utmaningar i vardagen.

Bildningsavdelningen ansvarar bland annat för skolorna, daghemmen och kollektivtrafiken i Sjundeå.

Sarlin slutar, Alakoskela vikarierar, Alakoskela slutar, någon annan vikarierar

Sarlin sade upp sig under sin prövotid och slutade jobba i fredags. Hon börjar i stället jobba som speciallärare i Esbo.

Alakoskela har jobbat i Sjundeå i över fem år så hon har längre uppsägningstid. Alakoskela slutar 27.11. Tills dess fungerar hon som tf. bildningsdirektör i Sjundeå. Alakoskela ska börja jobba hos en annan arbetsgivare, uppger Sjundeå kommun i pressmeddelandet.

Efter den 27.11 ska någon annan vikariera både bildningsdirektören och chefen för småbarnsfostran.

Nya chefer sökes

Rekryteringen av nya chefer inleds med detsamma.

Kommunen lovar ett spännande jobb för den som tar över ledningen på bildningsavdelningen.

“Den nya bildningsdirektören kan förvänta sig en intressant arbetsuppgift och arbetsmiljö, då den största investeringen i Sjundeå kommuns historia – bildnings- och välfärdscampuset – byggs. Den nya bildningsdirektören har en central roll i att utveckla campusets nya verksamhetskultur.”

Källa: Pressmeddelande från Sjundeå kommun 3.11.2020